Иранска медия, която е близка до твърдолинейната Революционна гвардия на

...
Иранска медия, която е близка до твърдолинейната Революционна гвардия на
Коментари Харесай

Иран заплашва да удари с ракети столиците на Саудитска Арабия и ОАЕ

Иранска медия, която е близка до твърдолинейната Революционна армия на Иран, разгласява видео, в което столиците на Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства (ОАЕ) са застрашени с ракетни набези, което в допълнение ускорява напрежението в района след нападението на екстремисти по време на боен церемониал в югозападната част на Иран, оповестява " Асошиейтед прес ".

Видеото е било оповестено в " Туитър ", само че по-късно е било изтрито от полуофициалната осведомителна организация " Фарс ". Това става на фона на обвиняването на върховия водач на Иран аятолах Али Хаменеи против Рияд и Абу Даби за нападението в град Ахваз в събота, при което починаха минимум 25 души и бяха ранени над 60 души.

Заплахата ускорява паниката в целия Персийски залив, откакто стопанската система на Иран се срутва след изтеглянето на Америка от нуклеарното съглашение на Техеран със международните сили, а силите на Саудитска Арабия и ОАЕ са затънали в продължаващата с години война в Йемен.

Междувременно иранските управляващи идентифицираха петимата мъже, които направиха нападението по време на парада, като ги оповестиха за джихадистки арабски сепаратисти. Най-малко двама от разпознатите са се появили във видео, публикувано от терористичната формация ДАЕШ ( " Ислямска страна " ), която твърди, че е направила нападението в Ахваз.

Видеото на " Фарс " демонстрира фрагменти от предходни офанзиви с балистични ракети, изстреляни от Революционната армия, а също по този начин и графика на снайперистка пушка, ориентирана против Абу Даби в ОАЕ и Рияд в Саудитска Арабия. Видеото също по този начин заплашва Израел.

" Епохата на удряш и бягаш изтече ", се чува гласът на Хаменеи във видеото, като репликата е взета от тирада през април на висшия водач. " Тежко наказване е на път ", се чува още във видеото.

Иран изстрелва балистични ракети два пъти през последните години. През 2017 година, отговаряйки на офанзива на ДАЕШ против Техеран, Революционната армия изстреля ракети, които поразиха цели в Сирия. По-рано този месец пък гвардейците започнаха удар против среща на ирански кюрдски сепаратисти в Северен Ирак.

Революционната армия, която е паравоенна мощ, която е подчинена единствено на Хаменеи, има цялостен надзор върху програмата за балистични ракети на Иран. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР