Иран заяви вчера, че ще продължи да ограничава задълженията си

...
Иран заяви вчера, че ще продължи да ограничава задълженията си
Коментари Харесай

Възможно ли е ядреният спор с Иран да доведе до повторно налагане на санкциите на ООН?

Иран съобщи през вчерашния ден, че ще продължи да лимитира отговорностите си по подписаното през 2015 година нуклеарно съглашение със международните сили, повишавайки нивото на обогатяване на уран оттатък контрактуваните предели за произвеждане на гориво за нуклеарни електроцентрали.

Техеран съобщи, че на всеки 60 дни ще продължи да се отхвърля от отговорностите си по контракта, в случай че страните по него не подхващат дейности, които да го защитят от глобите на Съединени американски щати. Подобни дейности от страна на Иран може в последна сметка да доведат до повторното налагане на интернационалните наказания върху страната, в случай че някоя страна или страни по съглашението задейства процедурата за споразумяване на разногласия.

Засега тази процедура няма да бъде задействана, съобщи през вчерашния ден източник от канцеларията на френския президент Еманюел Макрон. Френското държавно управление си даде период до 15 юли да накара всички страни да се върнат към договарянията.

Повечето наказания на Организация на обединените нации бяха анулирани през януари 2016 година, когато беше приложено съглашението. Официалното му наименование е Съвместен изчерпателен проект за деяние (СВПД). То беше контрактувано сред Съединени американски щати, Иран, Англия, Китай, Франция, Германия и Русия. През май 2018 година американският президент Доналд Тръмп изтегли Съединени американски щати от съглашението, заявявайки, че то не стига задоволително надалеч и не взема решение казуса с иранската ракетна стратегия или дейностите на страната в Близкия изток.

Иран твърди, че съгласно процедурата за споразумяване на разногласия, планувана в нуклеарното съглашение, изтеглянето на Съединени американски щати и подновяването на акцията за налагане на наказания съставляват " доста несъблюдение " и Техеран може да " третира неуредения проблем като съображение да спре да извършва своите отговорности напълно или отчасти ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР