Иран заяви, че САЩ пресичат червена линия, като налагат санкции

...
Иран заяви, че САЩ пресичат червена линия, като налагат санкции
Коментари Харесай

Иран обеща ответна реакция на санкциите на САЩ

Иран съобщи, че Съединени американски щати " пресичат алена линия ", като постановат наказания на ръководителя на правосъдната система, аятолах Садек Амоли-Лариджани, оповестява БиБиСи. Външното министерство на страната дава обещание да отвърне, само че не се загатва под каква форма може да предприеме ответни дейности.

Иран също по този начин отхвърл и всевъзможни промени в нуклеарната договорка със международните сили. Американският президент Доналд Тръмп, който е критик на съглашението от 2015 година, разяснява в петък, че ще даде последна пролонгация по нуклеарната договорка с Иран.

Санкциите против Техеран остават замразени, само че съглашението би трябвало да бъде модифицирано, като на иранската страна бъдат сложени доста по-строги условия. В същото време Съединени американски щати постановиха и нови наказания на 14 физически и юридически лица.

Тръмп изясни, че дава на Европа и Съединени американски щати " финален късмет " да изчистят " ужасните дефекти " в нуклеарното съглашение. Белият дом изиска страните от Европейски Съюз да реализират единодушие за непрекъснати ограничавания върху обогатяването на уран в Иран. Тръмп също желае да бъде прегледана иранската стратегия за балистични ракети.

Съединени американски щати постановат наказателни ограничения по въпроси като тероризма, човешките права и развиването на балистичните ракети.

Американското министерство на финансите оповестява, че аятолах Амоли-Лариджани дава отговор за " изтезания или жестокости, нечовешко и унизително отношение и санкции на пандизчиите в Иран, в това число ампутации ".

Иран смятат, че американските наказания, които не са свързани с нуклеарна активност, дейно анулират финансови изгоди, които страната чака от съглашението от 2015 година " Враждебното деяние на режима на Тръмп (срещу Лариджани)... пресича всички червени линии на държание в интернационалната общественост и е нарушаване на интернационалното право и сигурно ще бъде отговорено по сериозен метод от Ислямската република ", оповестява иранското външно министерство.

Обвиняват Тръмп, че " продължава да подхваща враждебни ограничения против иранския народ и да повтаря заканите, които доста пъти са се провалили ".

Позовавайки се на заканите на Тръмп за нуклеарната договорка, Иран разяснява, че " няма да одобри никакви промени в актуалното съглашение, било то в този момент или в бъдеще, и няма да разреши други въпроси да бъдат свързани с JCPOA (общият лан за действие) ". /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР