Иран започна днес широкомащабни военни учения в Ормузкия проток в

...
Иран започна днес широкомащабни военни учения в Ормузкия проток в
Коментари Харесай

Иран започна мащабни военни учения в Персийския залив

Иран стартира през днешния ден широкомащабни военни учения в Ормузкия пролив в устието на Персийския залив, в които ще изстреля първите си крилати ракети от подводници, оповестява държавната новинарска организация ИРНА, представена от "Ройтерс ", които означават, че това става във време на възходящо напрежение със Съединени американски щати.

Повече от 100 кораба взимат присъединяване в тридневните военни игри в просторен регион, разпрострян се от Ормузкия пролив до Индийския океан.

"Учението ще обхване опълчването на редица закани, тестване на оръжия и оценка на готовността на оборудването и военнослужещите ", посочи командирът на иранските военноморски сили адмирал Хосейн Ханзади.

"Изстрелването на ракети от подводници ще бъде осъществено в допълнение към излитания на хеликоптери и безпилотни самолети от палубата на разрушителя "Саханд ", добави Ханзади.

Държавните медии прецизираха, че Иран ще тества новата си подводница домашно произвеждане "Фатех " ( "Завоевател "), която е въоръжена с крилати ракети и беше пусната на вода през предходната седмица.

В предишното иранските управляващи са заплашвали да блокират Ормузкия пролив, главен маршрут за петролните танкери, в отговор на всевъзможни враждебни дейности от страна на Съединени американски щати, в това число опити за прекъсване на иранския експорт на нефт посредством наказания.

Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп отдръпна страната от интернационалното съглашение за нуклеарната стратегия на Иран и възобнови глобите против Техеран. Той сподели, че съглашението е дефектно, тъй като не е присъединило ограничавания върху създаването на балистични ракети от страна на Иран или поддръжката му за проксита в Сирия, Йемен, Ливан и Ирак.

Иран пусна на вода домашно творби си унищожител "Саханд " през декември, който се твърди, че разполага със стелт системи за отбягване на радари.

Американският самолетоносач "Джон Стенис " навлезе в Персийския залив през декември, поставяйки завършек на дългото неявяване на американски самолетоносачи в стратегическия воден път.

Иран сподели нова крилата ракета "земя-земя " с обсег от 1300 км по-рано този месец по време на честванията, отбелязващи годишнината от Ислямската гражданска война през 1979 година

Западни специалисти настояват, че Иран постоянно преувеличава качествата на своите оръжия, макар че има опасения по отношение на неговите балистични ракети с огромен обхват на деяние.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР