Иран задържа два британски танкера в Ормузкия проток - единият

...
Иран задържа два британски танкера в Ормузкия проток - единият
Коментари Харесай

Иран задържа британския танкер Стена Имперо


Иран задържа два английски танкера в Ормузкия пролив - единият плаващ под английски, а другият под либерийски байрак, предават интернационалните медии. Великобритания в отговор съобщи, че задържането късно нощес на двата плавателни съда е неприемливо. Тя призова за свободно мореплаване в Персийски залив, предава Българска национална телевизия.

Корабът " Стена Имперо "  е бил арестуван от военноморските сили на Иран поради " неспазване на интернационалното морско право ", по искане на пристанищните и морски управляващи на иранската провинция Хормозган.

Танкерът с 23-ма души екипаж беше ескортиран до иранското пристанище Бандар Абас и контролът върху него е трансфериран на управляващите, които следва да подхващат нужните правови стъпки, оповестява иранската държавна телевизия. 

Той е бил обкръжен от четири плавателни съда и хеликоптер и се е насочил в ирански води. Няма данни за ранени хора от 23-членния екипаж, който се състои от индийци, руснаци, латвийци и филипинци. 

Около час и половина след задържането на първия, е бил арестуван и втори танкер - " Месдар ", плаващ под либерийски байрак, чийто курс е бил пренасочен към Иран. Британският оператор на плавателния съд удостовери, че на борда се качила въоръжена иранска защита, само че след това тя е напуснала и корабът е възобновил първичния си курс към Саудитска Арабия. 

Британският външен министър Джеръми Хънт жигосах дейностите на Иран и предизвести, че ще има съществени последствия, в случай че танкерът не бъде освободен. Снощи висшият съд на Гибралтар удължи на периода на задържане на иранския танкер " Грейс 1 " с още 30 дни. 

Британското държавно управление е заседавало нощес изключително поради случая, предава Би Би Си. Говорител на кабинета съобщи пред Би Би Си, че държавното управление е " надълбоко загрижено за неприемливите дейности на Иран ", акцентирайки че те " съставляват ясно предизвикателство към интернационалната независимост на навигацията ". " Посъветвахме английското мореплаване да стои отвън региона за временен интервал ", е споделил той. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР