Иран увеличи запасите си от уран, обогатен до 60%. От

...
Иран увеличи запасите си от уран, обогатен до 60%. От
Коментари Харесай

МААЕ: Иран има достатъчно уран, за да произведе три атомни бомби

И ран усили запасите си от уран, обогатен до 60% . От последния отчет на 5 септември този размер се е нараснал с 6,7 кг до 128,3 кг, написа украинската организация УНИАН, базирайки се на Ройтерс.

" Продължаващият прогрес на Иран в обогатяването до доста високи равнища, само че неуспехът да сътрудничи с МААЕ, съставлява предизвикателство както за организацията, по този начин и за западните страни, които неведнъж са призовавали Иран да промени курса ", се казва в известието.

Както беше маркирано, Иран разполага с задоволително обогатен уран, с цел да сътвори повече нуклеарни бомби , въпреки да отхвърля, че се стреми към такива оръжия. Според Международната организация за атомна сила Иран има задоволително оръжеен уран за три атомни бомби . Степента на обогатяване на уран се забави до към 3 кг на месец, макар че скоростта беше 9 кг по-рано тази година. Според дипломати това е резултат от непреки договаряния със Съединени американски щати.

Макар Съединени американски щати и европейските съдружници по-рано да заплашиха с приемането на нова обвързваща резолюция против Иран, дипломати споделят, че този път това няма да се случи. Причините включват отбягване на дипломатическа ескалация с Иран, до момента в който вниманието е ориентирано към спора на Израел с " Хамас " в Газа.

По-рано Пентагонът заяви, че Иран може да създаде задоволително разпадащ се материал за една нуклеарна бомба в границите на към 12 дни. През февруари тази година организация Bloomberg писа, че Иран е по-близо до основаването на нуклеарна бомба. Още през март обаче Иран даде обещание да сътрудничи на Международната организация за атомна сила (МААЕ) във връзка с нуклеарната си стратегия.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР