Иран трябва да избере между регионалното си влияние и икономиката

Иран трябва да избере между регионалното си влияние и икономиката ...

САЩ: Иран да избере между регионалното си влияние и икономиката си.Иран трябва да избере между регионалното си влияние и икономиката си – това е позицията на Държавния департамент на САЩ, изразена от зам. помощник секретаря за Иран и Ирак Андрю Пийк в телефонен брифинг с репортери.

Искаме да ги изправим пред твърд избор – можете да действате в региона чрез пълномощници или да имате икономика, която задоволява народа ви, но не и двете, обясни той по повод оттеглянето на президента Доналд Тръмп от иранската ядрена сделка и налагането на санкции срещу Техеран.

"Според нас иранската икономика е приоритет за политиците им. Това е, разбира се, критично важен въпрос за лидерството на всяка държава, включително и нашата", посочи Пийк. "Вярваме, че Иран ще преговаря с нас, и президентът показа ясно, че е готов на преговори с тях", заяви той и потвърди, че САЩ си сътрудничат на всички нива с Европейската служба за външна дейност.

"Целта ни е да има възможно най-малко икономическо включване, да има максимален икономически натиск" в секторите, санкциите върху които САЩ върнаха, заяви Пийк, но посочи, че има други сфери, като например тази с лекарственото снабдяване, които не са засегнати.

Тръмп се отказа от ядрената сделка на предшественика си Барак Обама в началото на май.

Всичко, което трябва да знаете за:Президентът Тръмп (753)

Източник: dnevnik.bg