Иран ще продължи да изнася петрол въпреки засиления натиск на

...
Иран ще продължи да изнася петрол въпреки засиления натиск на
Коментари Харесай

Иран ще изнася петрол въпреки засиления натиск на САЩ

Иран ще продължи да изнася нефт макар засиления напън на Съединени американски щати, целящ да ограничи износа до нула, съобщи президентът на страната Хасан Рохани.

В тирада, излъчена по държавната телевизия, той дефинира американския метод като „ лъжовен и неправилен “, съобщи БНР.

„ Американците ще схванат през идващите месеци, че ще продължим да изнасяме петрола си. Възможно е американците да блокират една врата за нашия петролен експорт, само че тя не е единствената такава. Има още шест други налични порти и американците не го знаят. Ще изнасяме петрола си с всички вероятни средства и ще се опълчим на американците “, безапелационен бе Рохани.

Той реагира, откакто американският президент Доналд Тръмп удължи действието на ембаргото върху доставките на нефт от Иран. Съединени американски щати упорстват купувачите на ирански нефт да прекратят доставките от 1 май или ще им бъдат наложени наказания. Така се поставя завършек на шестмесечните отстъпки, които позволяваха на осемте най-големи клиенти на ирански нефт да внасят лимитирани количества.

През предходната година Тръмп отдръпна Съединени американски щати от интернационалното нуклеарно съглашение с Иран и наложи нови наказания на ислямската република. Целта на американските ограничения е да се ограничи нуклеарната стратегия на Иран посредством сериозен напън върху производството на нефт, което е главен стопански мотор на Иран.

Тръмп е убеден, че в международен мащаб има задоволително нефт и съдействието с Иран в тази промишленост може да се приключи безболезнено. Цените на петрола паднаха през днешния ден вследствие на упованията, че увеличението на добива на Съединени американски щати и ОПЕК ще компенсира спада в предлагането в резултат на глобите против Иран. Саудитска Арабия изрази подготвеност да отговори на търсенето на клиентите на петролния пазар, като замести доставките от Иран.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР