Иран ще накаже всички виновни за непреднамереното сваляне на украинския

...
Иран ще накаже всички виновни за непреднамереното сваляне на украинския
Коментари Харесай

Иран ще наказва виновните за свалянето на украинския президент, каза президентът

Иран ще накаже всички отговорни за непреднамереното събаряне на украинския пътнически аероплан, съобщи в телевизионно послание иранският президент Хасан Рохани, който даде обещание, че ще има подробно следствие на тази покруса, съобщи Ройтерс.

"Това беше непростима неточност. Не може единствено един човек да е бил отговорен за разбиването на самолета. Признанието за позволена неточност от иранските въоръжени сили е добра първа стъпка. Трябва да уверим хората, че това повече няма да се случи. Правителството на Иран е отговорно пред народа на Иран и пред другите страни, които са изгубили свои жители в тази самолетна злополука ", съобщи Рохани.

Президентът също така сподели, че управляващите на Иран ще основат специфична конструкция в системата на правосъдните органи за следствието на аргументите и събитията към разбиването на украинския аероплан край Техеран, съобщи ТАСС. Начело на тази конструкция ще бъде професионален арбитър, добави Рохани.

Същевременно представителят на иранската правосъдна система Голамхосеин Есмаили сподели, че няколко души са задържани за ролята им в злополуката със самолета, само че не навлезе в детайлности, съобщи Ройтерс.

Представители на Украйна, Канада, Англия, Швеция и Афганистан ще се съберат в Лондон в четвъртък, с цел да обсъдят взаимни дейности в отговор на приетото от иранските управляващи събаряне с ракета на украинския пътнически аероплан край Техеран предходната сряда.

Съдебни и финансови искове възнамеряват да подадат от „ обединението на скърбящите “, съобщи пред организация Ройтерс украинският външен министър Вадим Пристайко.

176 души починаха при злополуката на 8 януари, а преди два дни Техеран призна, че самолетът е свален несъзнателно от иранска ракета, напомня БНР.

Предположението на Иран, че самолетът на Украинските интернационалните авиолинии е свален, до момента в който е летял покрай военна база в миг на високо напрежение в района, е нелепост, съобщи Вадим Пристайко.

На борда на украинския аероплан са пътували доста иранци с двойно поданство. 57 от починалите са имали канадски паспорти, имало е жители на Швеция, Афганистан, както и украинци.

По думите на украинския външен министър Иран не е уведомил Киев, преди да направи самопризнание пред света, че машината е свалена от иранска ракета. Той отхвърли и теорията, че самолетът е сменил курса преди удара.

Високопоставен следовател от Иран се чака да посети Украйна през идващите дни и да откри дали украинска лаборатория е подобаваща за разчитане на черната кутия на самолета.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР