Иран се закле, че ще отмъсти за смъртта на най-влиятелния

...
Иран се закле, че ще отмъсти за смъртта на най-влиятелния
Коментари Харесай

При бъдеща война със САЩ: Колко точно голяма е военната мощ на Иран?

Иран се закле, че ще отмъсти за гибелта на най-влиятелния си боен пълководец, който беше погубен при американски въздушен удар край Багдад. „ Идва сурово възмездие “ за тези, които стоят зад офанзивата над Касем Сюлеймани, съобщи висшият водач на Иран.

Какво, обаче, знаем за военната мощност на Иран?

Колко огромна е армията на Иран?

Счита се, че страната има 523 000 дейни военнослужещи с разнообразни рангове. Данните са на английския Международен институт за стратегически проучвания, оповестява Би Би Си.

Бройката включва 350 000 души постоянна войска и минимум 150 000 души Войски на ислямската революционна армия.

В цифрата на армията влизат още 20 000 души във военноморските сили.


Гвардията управлява и доброволческото формирование Басиж, което се употребява за потушаване на вътрешното напрежение. Счита се, че то може да активизира от стотици до хиляди бойци.

Въпреки че армията има по-малко бойци от постоянната войска, тя се смята за най-влиятелната военна организация в Иран.

Какви са опциите за интервенции в чужбина?
Силите „ Ал Кудс “, които бяха водени от убития военачалник Касем Сюлеймани, организират секрети интервенции в жубина от името на революционната армия и рапортуват непосредствено на висшия водач аятолах Хаменей.

Твърди се, че тази бойна единица се състои от към 5000 души.

Тя беше ситуирана в Сирия, където подпомагаше силите, правилни на президента Башар Асад, и на въоръжените шиитски милиции.

В Ирак „ Ал Кудс “ поддържаше шиитските военни формирования, които помагаха в разгрома на „ Ислямска страна “.

Въпреки това, съгласно Съединени американски щати, „ Ал Кудс “ играе значима роля във финансирането, образованието, въоръжението и оборудването на организации, които Вашингтон е оповестил за терористични. Сред тях са ливанското крило на „ Хизбула “ и палестинския „ Ислямски джихад “.

Икономическите проблеми и глобите затрудняват извънредно доста вноса на оръжие, който е по-малък в съпоставяне със страните от района.

Стойността на импортираните оръжия в Иран в интервала сред 2009 и 2018 година се равнява едвам на 3,5% от този на Саудитска Арабия за същия интервал. Най-голяма част от оръжията и оборудването се внасят от Русия, а останалата част – от Китай.

Има ли Иран ракети?
Департаментът на Съединени американски щати разказва ракетните сили на страната като най-големите в Близкия изток. Те се състоят най-вече от ракети с дребен и междинен обхват.

Освен това Иран тества галактическа технология, която ще ѝ разреши да развива интерконтинентални ракети, които биха могли да стигат да доста по-далеч.

Въпреки че програмата за ракети с отдалечен обсег беше замразена през 2015 година като част от нуклеарната договорка, съгласно някои информации тя може да е обновена.

При всички случаи доста цели в Саудитска Арабия и Персийския залив попадат в обсега на оръжията на Иран, а евентуално и в Израел.

С какви неконвенционални оръжия разполага?
Въпреки глобите страната е съумяла да развие и безпилотни самолети. В Ирак се употребяват ирански дронове от 2016 година в битката против „ Ислямска страна “.

Иран е нарушавал въздушното пространство на Израел с въоръжени дронове, ръководени от Сирия.

Освен това страната се стреми да трансферира своята безпилотна технология към своите съдружници и сътрудници в района.

Има ли Иран кибер благоприятни условия?
След масираната кибер офанзива над ирански нуклеарни уреди през 2010 година страната увеличи опциите си в кибер пространството.

Смята се, че революционната армия има свое лично кибер командване, занимаващо се с търговски и боен шпионаж.

В американски отчет от 2019 година се показва, че Техеран е взел на прицел авиокосмически компании, контрагенти в защитата, компании за енергийни и естествени запаси и телекомуникационни компании от целия свят, които шпионира.

Също през 2019 година от „ Майкрософт “ оповестиха, че хакерска група от Иран, обвързвана с държавното управление, е атакувала американската президентска акция и се е пробвала да проникне в сметките на висши държавни чиновници.

Превод и редакция: БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР