Иран се оттегля от ангажиментите си по ядреното споразумение и

...
Иран се оттегля от ангажиментите си по ядреното споразумение и
Коментари Харесай

Иран се оттегля от ядреното споразумение

Иран се отдръпва от уговорките си по нуклеарното съглашение и даде обещание да стартира да обогатява уран за своите механически потребности, заяви БГНЕС. Това става на фона на продължаваща ескалация на напрежението сред Иран и Съединени американски щати след гибелта на висшия боен пълководец на Иран военачалник Касем Сюлеймани при американски въздушен удар в Багдад. В изказване по държавната телевизия Иран разгласи, че приключва отговорностите си по нуклеарната договорка от 2015 година.
"Като подхваща петата стъпка за понижаване на отговорностите си, Иран се отхвърля от последното главно практическо ограничаване според Съвместния сложен проект за деяние, който се занимава с броя на центрофугите ", се споделя в изказването на държавното управление.
Съобщението идва, откакто различен ирански чиновник съобщи, че страната ще обмисли предприемането на още по-сериозни стъпки във връзка с убийството на военачалник Касем Сюлеймани при американски удар в петък. Иран ще продължи да си сътрудничи с Международната организация за атомна сила и е подготвен да се върне към осъществяване на отговорностите си, в случай че бъдат анулирани глобите против страната, се прибавя в изказването.
През май 2018 година президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп разгласи, че страната му се отдръпва от Договора, като още веднъж постанова анулираните по-рано стопански наказания против Техеран. Година по-късно Иран съобщи, че последователно ще приключи отговорностите си по договорката.
Иранската нуклеарна договорка беше реализирана сред Иран, Съединени американски щати, Европейски Съюз, Русия, Китай, Франция, Германия и Обединеното кралство през юли 2015 година Споразумението гарантираше на Техеран анулация на глобите в подмяна на готовността на страната да ограничи нуклеарната си стратегия и да разреши на инспекторите на МААЕ да ревизират, че естеството на програмата е чисто спокойно.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР