Иран се оттегля от ангажиментите си по ядреното споразумение и

...
Иран се оттегля от ангажиментите си по ядреното споразумение и
Коментари Харесай

Иран официално излезе от ядреното споразумение, ракетна атака срещу посолството на САЩ в Багдад

Иран се отдръпва от уговорките си по нуклеарното съглашение и даде обещание да стартира да обогатява уран за своите механически потребности. Това става на фона на продължаваща ескалация на напрежението сред Иран и Съединени американски щати след гибелта на висшия боен пълководец на Иран военачалник Касем Сюлеймани при американски въздушен удар в Багдад, съобщи БГНЕС.
В изказване по държавната телевизия Иран разгласи, че приключва отговорностите си по нуклеарната договорка от 2015 година. " Като подхваща петата стъпка за понижаване на отговорностите си, Иран се отхвърля от последното главно практическо ограничаване според Съвместния сложен проект за деяние, който се занимава с броя на центрофугите ", се споделя в изказването на държавното управление.
Иран ще продължи да си сътрудничи с Международната организация за атомна сила и е подготвен да се върне към осъществяване на отговорностите си, в случай че бъдат анулирани глобите против страната, се прибавя в изказването.
Съобщението идва, откакто различен ирански чиновник съобщи, че страната ще обмисли предприемането на още по-сериозни стъпки във връзка с убийството на военачалник Касем Сюлеймани.
През май 2018 година президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп разгласи, че страната му се отдръпва от контракта, като още веднъж постанова анулираните по-рано стопански наказания против Техеран. Година по-късно Иран съобщи, че последователно ще приключи отговорностите си по договорката.
Иранската нуклеарна договорка беше реализирана сред Иран, Съединени американски щати, Европейски Съюз, Русия, Китай, Франция, Германия и Обединеното кралство през юли 2015 година Споразумението гарантираше на Техеран анулация на глобите в подмяна на готовността на страната да ограничи нуклеарната си стратегия и да разреши на инспекторите на МААЕ да ревизират, че естеството на програмата е чисто спокойно.
Действията на Иран пристигнаха на фона на ракетна офанзива покрай посолството на Съединени американски щати в столицата на Ирак. Взривени са две ракети, не се оповестява за жертви. Атаката е 14-тият път, в който ракети са изстреляни към американски обекти в Ирак през последните два месеца.
Същевременно президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп даде обещание " огромно възмездие ", в случай че Техеран стартира офанзива, с цел да отмъсти за убийството на Касем Сюлеймани, заяви Агенция Франс Прес.
Тръмп съобщи, че ще наложи " доста огромни наказания " на Ирак, в случай че извърши гласуваната в Народното събрание поддръжка за изгонването на американските войски от страната. Президентът на Съединени американски щати действително заплаши да нанесе удар по културните обекти на Иран при положение на нахлуване от Ислямска република.
" Разрешено е да убиват нашите хора. Позволено им е да изтезават и осакатяват нашите хора. Разрешено е да употребяват бомби и да взривяват хората. И не би трябвало да допираме културните им полезности? Това не работи по този начин ", сподели Тръмп пред публицисти. Думите на президента бяха представени от пресслужбата на Белия дом. " Ако това (атака от Иран) се случи, ще се случи. Ако създадат нещо, отговорът ще бъде страховит ", добави Тръмп.
Призиви за деескалация
Лидерите на Германия, Франция и Англия се договориха да работят за реализиране на деескалация в Близкия изток на фона на засиленото напрежение. " Канцлерът, френският президент и английският министър председател се съгласиха да работят дружно за понижаване на напрежението в района ", съобщи представител на немското държавно управление, откакто немският канцлер Ангела Меркел беседва по телефона с френския президент Еманюел Макрон и английския министър председател Борис Джонсън.
" Касем Сюлеймани представляваше опасност за всичките ни ползи и няма да скърбим за неговата гибел, само че явно е, че всички апели за възмездие просто ще доведат до още повече принуждение в района и това не дава отговор на никакви ползи ", написа английският министър председател Борис Джонсън в Twitter.
" С паника следим развиването на обстановката сред Съединени американски щати и Иран, което усилва риска от неустойчивост в нашия район. Не е единствено това, което се случи в Ирак, проблеми съществуват в Сирия, в този момент и събитията в Либия... Периодично поражда напрежение сред Съединени американски щати и Иран. Заслужава си да помислим: до каква степен може да докара всичко това? ", разяснява и турският президент реджеп Ердоган пред CNN Turk.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР