Иран се оттегли от ключови ангажименти по международната ядрена сделка

...
Иран се оттегли от ключови ангажименти по международната ядрена сделка
Коментари Харесай

Иран се оттегли от ключови ангажименти по ядрената сделка

Иран се отдръпна от основни задължения по интернационалната нуклеарна договорка от 2015 година, година откакто Съединени американски щати се изтеглиха от нея . Президентът Хасан Рoхани съобщи, че ще поддържа запасите на обогатен уран в страната , вместо да ги продава в чужбина, оповестява БиБиСи.

Той също по този начин заплаши да възобнови производството на обогатен уран за 60 дни. Споразумението имаше за цел да ограничи нуклеарните упоритости на Иран в подмяна на санкционно облекчение, само че напрежението сред Иран и Съединени американски щати се усили, откакто Вашингтон се отхвърли .

Иранската стопанска система от този момент е наранена от възобновените наказания на Съединени американски щати. Съобщението пристигна откакто държавният секретар на Съединени американски щати Майк Помпео направи непредвидено посещаване в Ирак , а американски самолетоносач бе ситуиран в района на Персийския залив.
 Съединени американски щати дислоцираха самолетоносач и бомбардировачи против Иран в Близкия изток
Съединени американски щати дислоцираха самолетоносач и бомбардировачи против Иран в Близкия изток

Съединени американски щати не търсят война с иранския режим

Американските управляващи оповестяват за закани за американските сили и техните съдружници от Иран , само че са дали малко детайлности за точния темперамент на опасността .

Рoхани съобщи, че е спрял две елементи от договорката, към която се придържа Иран - продажбата на остатък на обогатен уран и тежка вода.

След това той даде на останалите подписали съглашението - Франция, Германия, Русия, Китай и Обединеното кралство - 60 дни да изберат дали да спазят финансовите си отговорности и уговорките във връзка с петрола по договорката или да последват и поддържат глобите на Съединени американски щати .
 Иран отслабва уговорките си към нуклеарното съглашение от 2015-а
Иран отслабва уговорките си към нуклеарното съглашение от 2015-а

Историческото нуклеарно съглашение се запътва към коша

Ако тези задължения не бъдат изпълнени , Иран ще стартира обогатяване на уран , който сега е стеснен и ще стартира да развива своя реактор за тежка вода в Арак въз основа на проекти, направени преди договорката.

Но иранският президент съобщи, че Иран не се отхвърля от договорката .

" Ние не желаеме да напущаме съглашението . Всички хора по света би трябвало да знаят, че през днешния ден не е краят на JCPOA (сделката); това е нова стъпка в границите на JCPOA ", добавя той.

Той обаче разяснява, че петте сили ще се изправят пред " доста решителна реакция ", в случай че нуклеарният случай на Иран бъде предаден на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации.
 Майк Помпео дойде в Ирак
Майк Помпео дойде в Ирак

За визитата оповестяват държавни източници от Багдад

Ядреното съглашение , контрактувано сред Иран и петте непрекъснати членове на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации - Съединени американски щати, Англия, Франция, Китай и Русия - плюс Германия - беше захвърлено, когато президентът Тръмп разгласи отдръпването на Съединени американски щати преди година .

Оттогава цената на иранската валута доближи до рекордно ниски стойности, годишната инфлация се е нараснала четирикратно, а задграничните вложения са оттеглени .

Въпреки това Иран удостовери уговорките си към договорката , съгласно инспектори от Международната организация за атомна сила (МААЕ) - органът, претрупан да следи нуклеарната активност на Иран.

Европейските поддръжници на договорката, които се опълчват на възобновяване на глобите , се пробват да намерят способи да я спасят . Това включва основаването на специфична платежна система, която да помогне на интернационалните компании , които желаят да продължат да търгуват с Иран, да заобикалят глобите.
 Иран припомня на европейските сили, че може да обогатява уран
Иран припомня на европейските сили, че може да обогатява уран

" Няма възбрана за обогатяване на уран от страна на Иран "

Но те също по този начин предизвестиха Иран, че би трябвало да продължи да съблюдава всички аспекти на договорката, изключително детайлите, свързани с нуклеарната активност .

По силата на договорката, известна като Съвместен повсеместен проект за деяние , Иран съобщи, че ще третира всяко наново въвеждане на наказания " като съображение да прекрати осъществяването на своите задължения ... напълно или отчасти ".

Напрежението сред Съединени американски щати и Иран може да бъде проследено до ислямската гражданска война на Иран през 1979 година, която смъкна прозападния шах и откри анти-американски режим на негово място.

Президентът Тръмп е поел изключително тежка позиция по отношение на Иран , откогато той встъпи в служба през 2016 година

Неговата администрация желае да преразгледа нуклеарната договорка и да разшири обсега , тъй че да ограничи иранската стратегия за балистични ракети и " злокобни " действия в Близкия изток.
 Рохани заплаши Съединени американски щати с усъвършенствани центрофуги за обогатяване на уран
Рохани заплаши Съединени американски щати с усъвършенствани центрофуги за обогатяване на уран

Решението на Америка е върхът на нелепостта и незнанието, разяснява Лариджани

Наскоро Съединени американски щати покачиха натиска върху Иран с две обилни стъпки през април: Прекрати освобождението от наказания за пет от главните клиенти на Иран , които към момента купуват нефт, в това число Китай, Индия и Турция . Съединени американски щати дефинираха елитната Революционна армия на Иран за задгранична терористична организация .

А по-рано тази седмица съветникът по националната сигурност Джон Болтън съобщи, че Съединени американски щати са разположили самолетоносач в Близкия изток, следвайки редица " притеснителни и ескалационни индикации и предизвестия " от страна на Иран .

В отговор на прекратяването на глобите от страна на Съединени американски щати, Иран повтаря закани да блокира стратегическия Ормузки пролив , сериозен за международния експорт на нефт. Това не е правено преди и специалистите виждат този ход като малко евентуален, оповестява БиБиСи.
 Иран предизвестява: Ядреното съглашение е пред колапс
Иран предизвестява: Ядреното съглашение е пред колапс

Заради следващите наказания, наложени от САЩ
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР