Иран съобщи, че е изстрелял десетки ракети земя-земя по иракската

...
Иран съобщи, че е изстрелял десетки ракети земя-земя по иракската
Коментари Харесай

Иран: Ударихме американска база в Ирак

Иран заяви, че е изстрелял десетки ракети земя-земя по иракската база " Айн ал Асад ", където са ситуирани американски войски.

Това е в отговор на убийството на върховен ирански военачалник Касем Солеймани, съобщи АП.

" Айн ал Асад " е военновъздушна база в западната иракска провинция Анбар.

Атаката е осъществена от звеното на Корпуса на гвардейците на Ислямската гражданска война.

Засега не е ясно дали има потърпевши при офанзивата и какви материални вреди са нанесени.

Иран не цели ескалация на напрежението или война, само че ще се пази при всяка експанзия, сподели иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф.

Иран предприе пропорционални ограничения за самозащита по силата на Член 51 от Устава на Организация на обединените нации, уточни Зариф.

Аятолах Хаменей директно управлява интервенцията.

Иранската революционна армия е декларирала, че за всеки американски удар над иранска земя ще бъдат бомбардирани Израел и американските бази в страните от Персийския залив. Заплашили са, че при положение на отговор на двете талази от ракетни удари, ще последва трета, която ще унищожи Дубай и Хайфа.

Иракското държавно управление отхвърля да има потърпевши иракчани при ударите.

Атаката се е случила половин час след приключването на периода на националния печал в Иран, откакто погребението на Солеймани бе отсрочено поради драматичен случай, при който тълпата стъпка десетки души.

Американското военно министерство удостовери информациите за ракетен обстрел на Иран по обекти с американски военнослужещи. Нападението е било с балистични ракети и е почнало 30 минути след среднощ.

Следствие на заканите на Иран през миналите няколко дни са взети ограничения за отбрана на военните в района, се споделя в известието. Според Пентагона за в този момент информациите са за потърпевши иракчани. Официално лице, представено от АП сподели, че информациите са " за доста малко, в случай че въобще има " някакви потърпевши.

Американски законодатели и отляво, и отдясно обявиха, че насочат молебствия за военните, а представителят на Камарата на представителите Нанси Пелоси уточни, че би трябвало да се работи да се подсигурява сигурността на военнослужещите. Пелоси също прикани " да се прекратят ненужните провокации от администрацията " и настоя Иран да спре насилието.

" Америка и светът не могат да си разрешат война, " съобщи Пелоси.

От Белия дом споделиха, че президентът е осведомен, следи обстановката от близко и е в съвещания с екипа си по национална сигурност.

Служители от администрацията на президента Барак Обама разясниха в " Туитър ", че мащабът на нападението на Иран в сряда няма да е опрощение за ответен боен удар от Съединени американски щати.

Техеран към този момент разгласи, че се отдръпва от нуклеарната договорка в отговор на убийството на Солеймани. Парламентът пък прикани за изпъждане на всички американски бойци от Ирак.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР