Иран, Русия и Турция, които подкрепят противникови страни във войната

...
Иран, Русия и Турция, които подкрепят противникови страни във войната
Коментари Харесай

Иран, Русия и Турция работят заедно за успокояване на напрежението в Сирия

Иран, Русия и Турция, които поддържат противникови страни във войната в Сирия, се договориха да координират напъните си за понижаване на напрежението в страната, където спорът навлезе в десетата си година, оповестява " Франс прес ".

Трите страни " повториха своята решителност да засилят тристранната съгласуваност ", се споделя в взаимното изказване, оповестено в края на видеоконференция сред техните ръководители.

Декларацията също по този начин " акцентира безапелационния им ангажимент към суверенитета, независимостта, единството и териториалната целокупност " на Сирия.

Преговорите бяха първите от септември насам в по този начин наречения формат " Астана ", договаряния сред трите съществени задгранични сили в спора в Сирия.

Иран и Русия са лоялни поддръжници на президента Башар Асад, до момента в който Турция прикани за свалянето на режима му и поддържа опозиционни въоръжени групировки.

Видеоконференцията идва в миг, когато връзките сред Русия и Турция са напрегнати освен поради Сирия, само че и поради Либия, различен боен спектакъл, в който Москва и Анкара поддържат противникови бойци.

Ала иранският външен министър Мохамед Джавад Зариф, чиято страна председателстваше онлайн срещата, дефинира диалозите като " градивни ".

Трите страни са се " договорили да продължат координацията... съсредоточавайки се върху намаляването на напрежението, политическия развой и филантропичната помощ ", написа Зариф в профила си в " Туитър ".

Президентът на Иран Хасан Рохани е споделил по време на видеоконференцията, че " Ислямската република счита, че единственото решение на сирийската рецесия е политическо, а не военно решение ".

" Продължаваме да поддържаме междусирийския разговор и подчертаваме решимостта си да се борим с тероризма на ДАЕШ ( " Ислямска страна " ), " Ал Кайда " и други свързани с тях групировки ", означи иранският държавен глава.

" Подчертавам, че битката против тероризма ще продължи, до момента в който не бъде изцяло изкоренен в Сирия и района като цяло ", настоя Рохани.

Путин изрази сходни опасения.

Той сподели, че задачата на видеоконференцията е да се проучва обстановката и да се реализира съгласие за стъпки, " с цел да се подсигурява дълготрайната нормализация в Сирия ".

" Преди всичко това е въпрос на продължение на битката против интернационалния тероризъм ", посочи съветският държавен глава.

" Най-напрегнатата обстановка към момента се следи в териториите отвън контрола на сирийската войска, изключително в зоната за деескалация в Идлиб и в Североизточна Сирия ", добави Путин.

" Необходимо е интензивно да оказваме помощ за развиването на приобщаващ междусирийски разговор ", сподели съветският водач.

Идлиб се управлява от джихадистки и размирен групировки, като някои от тях са подкрепяни от Турция, която разположи сили на няколко военни поста в сирийската провинция като част от съглашението през 2018 година с Русия.

Путин също по този начин жигосах като " нелегитимни " новите американски наказания против Сирия.

Той акцентира " негативното влияние на глобите, наложени против Сирия, заобикаляйки Съвета за сигурност на Организация на обединените нации ".

Законът в Съединени американски щати, който влезе в действие в средата на юни, санкционира според американското законодателство всяка компания, която работи с Асад.

Санкциите на Съединени американски щати неодобряваха напъните за възобновяване на опустошената от войната страна.

" Въпреки апела на генералния секретар на Организация на обединените нации за намаляване на натиска на глобите при изискванията на пандемия, Вашингтон като Брюксел реши да удължи глобите против Сирия ", разяснява Путин по време на конференцията.

" Освен това бяха признати нови наказания, които евентуално са ориентирани към икономическото задушаване на Сирия ", добави съветският президент.

От своя страна Ердоган е показал, че " главните цели на Турция са да резервира политическото единение и териториалната целокупност на Сирия, да възвърне мира там и да откри трайно политическо решение на спора ".

" Ще продължим да вършим всичко допустимо, с цел да възстановим мира и сигурността в прилежащата си Сирия допустимо най-скоро ", уверил турският президент.

След като изнесоха встъпителните си изказвания, тримата президенти трябваше да обсъдят Сирия уединено.

Освен Идлиб, Турция също управлява сектор от територията по продължение на границата си в прилежаща провинция Алепо след серия от военни офанзиви от 2016 година

Конфликтът в Сирия е умъртвил повече от 380 000 души и е изместил милиони.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР