Иран разпусна своята морална полиция след повече от два месеца

...
Иран разпусна своята морална полиция след повече от два месеца
Коментари Харесай

Иран разпусна моралната полиция

Иран разпусна своята морална полиция след повече от два месеца на митинги в страната , оповестява " Франс прес ".

наречени " протести " от управляващите, започнаха след гибелта на 22-годишната иранка от кюрдски генезис Махса Амини, откакто беше арестувана от моралната полиция, която съблюдава за спазването на строгите ограничавания на Ислямската република върху женското облекло.

Моралната полиция няма нищо общо със правосъдната система и е отстранена, съобщи основният прокурор Мохамад Джафар Монтазери, представен от осведомителната организация ISNA.

Моралната полиция - известна публично като Gasht-e Ershad, или " Насочващ патрул " - беше основана от твърдолинейния президент Махмуд Ахмадинеджад, с цел да " популяризира културата на невзискателност и хиджаб " - наложителното покриване на главата при дамите. Отрядите започнаха да патрулират през 2006 година

Новината за премахването ѝ идва ден, откакто Монтазери заяви, че , задължаващ дамите да покриват главите си с хиджаб.
 Иран обмисля промени в закона за носене на хиджаб
Иран обмисля промени в закона за носене на хиджаб

Все повече дами в страната отхвърлят да съблюдават условието

След гибелта на Амини възходящ от ден на ден дами в Иран отхвърлят да носят хиджаб , изключително в модерната северна част на Техеран.

Носенето на хиджаб стана наложително за всички дами в Иран през април 1983 година - четири години след революцията от 1979 година, която смъкна подкрепяната от Съединени американски щати монархия.

Вчера президентът Ибрахим Раиси съобщи, че републиканските и ислямските основи на Иран са конституционно укрепени, само че има способи за използване на Конституцията, които могат да бъдат гъвкави.

След въвеждането на закона за хиджаба и с смяната на нормите за облекло стана всекидневно да се виждат дами, обути в тесни дънки и с необятни, цветни забрадки.
 Съединени американски щати желаят правдивост за иранката, умряла след арест от морална полиция
Съединени американски щати желаят правдивост за иранката, умряла след арест от морална полиция

Официалното пояснение е, че сърдечен проблем е довел до гибелта на дамата

През юли тази година обаче извънредно консервативният Раиси прикани за активизиране на " всички държавни институции за използване на закона за забрадките ".

Въпреки това доста дами продължиха да нарушават разпоредбите.

Иран упреква своя върл зложелател Съединените щати и техните съдружници, в това число Англия, Израел и кюрдски групировки, основани отвън страната, в подклаждането на уличното принуждение, което държавното управление назовава " протести ".

Регионалният противник на Иран - Саудитска Арабия, също си служеше с морална полиция, с цел да наложи разпоредбите за обличане и други правила за държание при дамите. От 2016 година насам силите там обаче са отстранени в резултат на натиска на сунитското мюсюлманско кралство да се отърси от суровия си имидж.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР