Иран разкри нов безпилотен летателен апарат (БЛА), наречен Газа, като

...
Иран разкри нов безпилотен летателен апарат (БЛА), наречен Газа, като
Коментари Харесай

Иран показа дрона Газа

Иран разкри нов безпилотен летателен уред (БЛА), наименуван " Газа ", като твърди, че той може да носи до 13 бомби и е оборудван с турбореактивен мотор, който може да го придвижи на дистанции, надхвърлящи хиляди километри, което слага Израел в обсега на новата технология, заяви " Джерузалем пост ", съобщи Българска телеграфна агенция.

Новият дрон е усъвършенствана версия на модела " Шахед 129 ", който беше показан за първи път през септември 2012 година Той наподобява на израелския БЛА " Хермес 450 ", само че е по-голям.

Ирански източници считат, че дронът може да носи повече от осем бомби и е планиран да поразява както мобилни, по този начин и стационарни цели. Способен да носи ракети " Садид-1 ", новият БЛА на Иран става вторият им дрон с подобен потенциал след " Kaрар ".

Иранските оръжия изиграха роля и в непряката борба сред Иран и Съединени американски щати, в това число убийството на трима американски военнослужещи при нахлуване с дрон през януари в Йордания от подкрепяна от Техелан иракска милиция.

След анулацията на рестриктивните мерки на Организация на обединените нации върху износа на ирански ракети и безпилотни летателни апарати през октомври Техеран все по-често предлага военния си боеприпас на интернационалния пазар, което провокира безпокойствие измежду Съединени американски щати и техните съдружници, напомня " Джерузалем пост ". От години Техеран доставя оръжия на съдружниците си в Близкия изток, с цел да подкрепя техните действия.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР