Иран призова европейските държави да вземат практични, ефикасни и отговорни

...
Иран призова европейските държави да вземат практични, ефикасни и отговорни
Коментари Харесай

Иран призова Европа да спаси ядрената сделка

Иран прикани европейските страни да вземат практични, ефикасни и виновни ограничения за избавяне на съглашението за нуклеарната му стратегия, съобщи Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Иранската нуклеарна договорка е в центъра на разискванията на срещата на външните министри на страните членки на Европейски Съюз през днешния ден в Брюксел.

Настояваме за взаимност на правата и отговорностите сред страните по подписаното през 2015 година нуклеарно съглашение, съобщи Абас Мусави, представител на иранското министерство на външните работи.

Мусави добави, че е нереалистично да се чака от Иран да се върне към изискванията отпреди 8 май 2019 година, без европейските страни да потвърдят своята политическа воля и дарба да създадат допустимо той да извлече практическа изгода от договорката.

Изявлението му бе в отговор на вчерашния апел на Франция, Англия и Германия за прекъсване на ескалацията на напрежението и за обновяване на разговора.

Обезпокоени сме от заплахата съглашението да претърпи неуспех под санкционния напън на Съединени американски щати и в резултат на решението на Иран повече да не ползва няколко от главните си отговорности по съглашението, споделиха трите страни.

Иран разгласи на 8 май, че ще стартира последователно да стопира осъществяването на част от своите отговорности по договорката за да накара сътрудниците си по нея да работят за нейното запазване, напомня Франс прес. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР