Иран поднови обогатяването на уран в подземния комплекс Фордо, съобщава

...
Иран поднови обогатяването на уран в подземния комплекс Фордо, съобщава
Коментари Харесай

Иран изпълни заплахите и започна да обогатява уран

Иран възобнови обогатяването на уран в подземния комплекс Фордо, оповестява иранската информационна организация " Тасним ", представена от Reuters.
Иран е вкарал уранов газ в 1044 центрофуги във Фордо, което трансформира комплекса от проучвателен център, какъвто трябваше да бъде съгласно интернационалното съглашение от 2015 година (СВПД), в дейна локация за произвеждане на обогатен уран.
Иран обаче твърди, че доставката на 2 тона уранов газ UF6 във Фордо е била осъществена под надзора на инспектори от Организация на обединените нации.
Началото на обогатяването е следващия стадий от разпадането на Договора за иранската нуклеарна стратегия, подписан сред Техеран и групата P5+1 (Петте страни, непрекъснати членки на Съвета за за сигурност на Организация на обединените нации, плюс Германия). През 2018 година Съединени американски щати едностранно се отдръпна от договорката, която европейските страни се пробват да запазят и стартира нов цикъл на стопански наказания против Иран.
Споразумението планува прекъсването на обогатяването на уран във Фордо, както и ограничаване Иран да може да обогатява урана до не повече от 3,67 %, което е задоволително единствено за работата на цивилен обекти, като нуклеарни реактори.
Ръководителят на иранската нуклеарна стратегия Али Акбар Салехи сподели, че уранът във Фордо ще бъде обогатен до 5%. Това е в явно несъгласие на параметрите в съглашението със Запада, Русия и Китай, само че и доста под стойностите от 90%, които са нужни за изработването на нуклеарни оръжия.
Преди подписването на съглашението, Иран обогатяваше урана до 20% непорочност, като Салехи сподели, че това може и да стане още веднъж, в случай че се наложи.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР