Иран подкрепя концепцията за изграждане на газоразпределителен център "Балкан" в

...
Иран подкрепя концепцията за изграждане на газоразпределителен център "Балкан" в
Коментари Харесай

Иран ни подкрепи за газов хъб „Балкан“

Иран поддържа концепцията за създаване на газоразпределителен център "Балкан " в България, оповестява министерството на енергетиката.

Концепцията за създаване на газоразпределителен център в България е била една от централните тематики, които са разискали на среща министърът на енергетиката Теменужка Петкова и посланикът на Ислямска република Иран в нашата страна Сейед Мохамад Джавад Расули, оповестяват от министерството.

Министър Петкова е показала пред своя посетител концепцията, създадена взаимно с Европейската комисия и е подчертала, че планът е получил поддръжката на комисията като значим за енергийната сигурност и либерализацията на търговията в целия район на Югоизточна Европа.

До момента е направено предпроектно изследване за газоразпределителния център, в което се преглеждат няколко източника за доставки на природен газ - от Русия, от Каспийския район през междусистемната връзка с Гърция, от Румъния, както и възможен локален рандеман от надълбоко Черно море, където сега се реализират изследвания.

Доставки на природен газ от Иран, който е един от водещите международни производители, биха били още един вероятен източник за зареждане на хъба, написа в известието.

Петкова е срещнала Сейед Мохамад Джавад Расули и с вероятността България да взе участие в построяването на терминала за полутечен природен газ край Александруполис. Ние преглеждаме това като спомагателна опция за диверсификация на източниците и маршрутите и гарантиране сигурността на доставките, е подчертала тя. По нейните думи, доста добре развитата национална и директна инфраструктура в страната обезпечава отлични благоприятни условия за създаване на газоразпределителния център.

Радваме се, че можем да помогнем за реализацията на този план и да задълбочим съдействието си в енергийната област, е споделил още посланикът на Иран.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР