Иран отмени продължилото месеци забавяне на скоростта, с която обогатява

...
Иран отмени продължилото месеци забавяне на скоростта, с която обогатява
Коментари Харесай

МААЕ: Иран отмени забавянето при обогатяването на уран

Иран анулира траялото месеци закъснение на скоростта, с която обогатява уран до 60% непорочност,  заяви нуклеарният контролен орган на Организация на обединените нации във вторник, представен от " Ройтерс ".

Много дипломати спекулираха, че забавянето, почнало през юни, е резултат от секрети договаряния сред Съединените щати и Иран , довели до освобождението на американски жители, арестувани в Иран по-рано тази година.

Иран към този момент има задоволително уран, обогатен до 60%,  който в случай че бъде в допълнение обогатен, може да стигне основаването на три нуклеарни бомби, съгласно теоретичната формулировка на Международната организация за атомна сила. Иран отхвърля да търси нуклеарни оръжия.

Иран " усили производството си на високообогатен уран , отказвайки  се от предходно понижение на производството от средата на 2023 година ", се споделя в изказване на МААЕ, обобщаващо конфиденциален отчет до страните членки, забелязан от Ройтерс.

И ран обогатява до 60%, покрай почти 90%, което е оръжеен клас, в своя пилотен цех за обогатяване на гориво (PFEP) в разтегнатия си комплекс в Натанц и в своя цех за обогатяване на гориво Fordow (FFEP).

След забавянето тези фабрики са обогатявали уран до 60% със скорост от към 3 кг на месец , сподели МААЕ.

" Агенцията удостоверява, че от края на ноември 2023 година скоростта, с която Иран създава уран, обогатен до 60% U-235 в тези две уреди, се е нараснала до почти 9 кг на месец ", се споделя в отчета до държавите-членки. 

Според теоретичната формулировка на МААЕ, о коло 42 кг уран, обогатен до 60%, е количеството, при което не може да се изключи основаването на нуклеарна бомба с него.

Инспекторите на МААЕ за първи път следиха смяна в производството във Fordow на 25 ноември, след което Иран сподели, че смяната е направена на 22 ноември и че темпът на произвеждане се връща към равнището отпреди забавянето там, се споделя в отчета.

Инспекторите видяха нарастване на индустриалните темпове в Натанц на 27 ноември, добави той. След това МААЕ ревизира количеството, създадено в Натанц на 19 декември и във Фордоу на 24 декември, се споделя в известието.

МААЕ не е уведомила публично своите държави-членки за прекъсване на забавянето до отчета във вторник
 МААЕ регистрира закъснение при обогатяването на уран от Иран
МААЕ регистрира закъснение при обогатяването на уран от Иран

Нови данни за Техеран
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР