Иран отмени петъчната молитва в столицата Техеран, след като страната

...
Иран отмени петъчната молитва в столицата Техеран, след като страната
Коментари Харесай

Коронавирусът достигна управляващите в Иран, сред заразените е вицепрезидент

Иран анулира петъчната молитва в столицата Техеран, откакто страната регистрира най-големия брой жертви на ковид Covid-19 отвън Китай. С 26 души от 245 доказани случая смъртността се оказва към 10%, а в редиците на болните се озоваха народен представител, заместник-министър и вицепрезидент.

Масумех Ебтекар, вицепрезидент по въпросите на дамите и фамилиите, демонстрира леко признаците на ковид и не е приета в болница. Това се отнася и за заместник-министъра на опазването на здравето Ирадж Харирчи, който през вчерашния ден самичък удостовери новината по време на конференция. Кореспондент на " Свободна Европа " за Иран твърди, че Ебтекар е била на вчерашното съвещание на кабинета, близо до президента Хасан Рохани.

Болни съгласно Анадолската организация и ирански публицисти, пишещи в " Туитър ", са и ръководителят на комисията за национална сигурност и външна политика и още един депутат. Междувременно представителят на здравното министерство Кянуш Джаханпур удостовери, че единствено за ден случаите са се нараснали със 106 души и че една от подхванатите ограничения е възбраната за влизане на китайци в страната. Преди малко Русия също взе ограничения, като разгласи, че приключва с няколко изключения всички полети от и до Иран, считано от на следващия ден.

Закъснели ограничения

Дни откакто бе обявено за първите смъртни случаи (преди да е доказана зараза) в свещения за шиитите град Ком, иранците също по този начин се приканват да подхващат пътувания из страната. И в Ком, и другаде ще има известни ограничавания за визитата на свещени за шиитите места. Според Джаханпур от Китай незабавно ще бъдат оставени към 20 хиляди комплекта за тест за ковид.

Властите настояват, че относително високата смъртност от Covid-19 се дължи на обстоятелството, че към момента не са открити всички случаи на болест.

 Иранският заместник-министър на опазването на здравето Ирадж Харарчи на вчерашната си конференция, на която заяви, че е инфектиран.
© Associated Press

Иранският заместник-министър на опазването на здравето Ирадж Харарчи на вчерашната си конференция, на която заяви, че е инфектиран.

Мерките против вируса бяха лимитирани в миналите седмици частично тъй като управляващите се надяваха доста хора да гласоподават на парламентарните избори преди няколко дни. Това обаче не се случи и интензивността бе рекордно ниска от революцията, основала ислямската република през 1979 година, а Техеран упрекна " отрицателната осведомителна акция " за ковид за тези резултати.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Китайският ковид (175)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР