Иран отмени основните петъчни молитви в Техеран и 22 други

...
Иран отмени основните петъчни молитви в Техеран и 22 други
Коментари Харесай

Иран отменя петъчни молитви заради коронавируса

Иран анулира главните петъчни молебствия в Техеран и 22 други града за първи път от десетилетия , с цел да ограничи разпространяването на коронавирусa, оповестява БиБиСи.

Има ограничавания за достъпа до огромните шиитски мюсюлмански светилища в Кум, епицентъра на огнището и Мешхад. Училищата също ще затворят за три дни от събота, като здравният министър предизвести за " доста сложна седмица ". Длъжностните лица оповестяват за 388 доказани случая на Covid-19 и 34 смъртни случая .

Повече от 900 града в Иран организират седмични молебствия в петък, по време на които имамите, избрани от висшия водач, изнасят проповеди. Очакваше се хиляди хора да участват в 23-те провинциални столици, анулирани по съвет на здравното министерство.

Министерството също по този начин приканва за ограничение на достъпа до светилището Хазрат Масуме в Кум и светилището на Имам Реза в Машхад , които и двете се посещават от милиони шиитски поклонници всяка година .

" Те не би трябвало да се събират на групи - просто се молете и си тръгвайте ", разяснява министърът на опазването на здравето Саид Намаки и добави, че ще се дават дезинфекциращи гелове, здравна информация и маски за лице.

Ръководителят на програмата за изключителни обстановки на СЗО съобщи в четвъртък, че явно високата смъртност в Иран демонстрира, че огнището може да е по-широко публикувано . " Най-вероятният фактор е, че явно тази болест е пристигнала незабелязана в Иран, тъй че степента на заразяване може да бъде по-широка от тази, която виждаме ", сподели доктор Майкъл Раян пред кореспонденти.

" В Иран има доста висок клиничен потенциал за ръководство на тежко заболели пациенти, тъй че не допускам, че това има нещо общо с клиничните грижи ", добави той. Мисията на СЗО би трябвало да дойде в Иран при започване на идната седмица, с цел да съветва локалните чиновници.

Иранският меджлис (парламентът) също стопира работа и чуване идната седмица поради ковид в страната, съобщи в петък Мохамед Али Вакили, член на президиума на Народното събрание.

" Президиумът реши да не организира обществено чуване през идната седмица поради опасността от разпространяването на ковид ". Според депутата, " разглеждането на бюджета ще бъде отсрочено, евентуално за една седмица ".
 Помпео: Съединени американски щати предлага помощ на Иран за ковид
Помпео: Съединени американски щати предлага помощ на Иран за ковид

Съединени американски щати работят и за мир в Идлиб, а НАТО поддържа Турция във въздушното й пространство
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР