Иран отказва да сътрудничи на разследването на Международната агенция за

...
Иран отказва да сътрудничи на разследването на Международната агенция за
Коментари Харесай

Иран отказва да сътрудничи на разследването за ядреното оборудване

Иран отхвърля да сътрудничи на следствието на Международната организация за атомна сила (МААЕ) за хипотетичното предпазване на нуклеарно съоръжение и радиоактивни материали, оповестява израелският вестник The Jerusalem Post, като се базира на публикация в американското издание The Wall Street Journal..

Дипломати настояват, че Иран е отказал да отговори на значими въпроси, заложени от МААЕ, в това число във връзка изказванията, че е построил обект в Техеран, в който да се съхранява нуклеарно съоръжение и материали, употребявани в предишното за създаване на оръжия, показва " Фокус ".

За първи път тези изказвания бяха оповестени обществено от премиера на Израел Бенямин Нетаняху през септември 2018 година в Организация на обединените нации, когато той разкри съществуването на оборудване в столицата на Иран, разказано от него като „ атомен склад ", цялостен с материали, свързани с нуклеарната стратегия на страната.

„ МААЕ към момента не е подхванала никакви дейности. Не е сложила нито един въпрос за Иран. Тя не е поискала да се инспектира нито един нов обект, открит в този конфиденциален списък. Затова през днешния ден взех решение да покажа нещо друго, което разкрихме на МААЕ и на другите разследващи организации “, напомня изданието думите на Нетаняху от предходната есен.

Според The Wall Street Journal това е първият път, в който Иран отхвърля да сътрудничи на МААЕ, след влизането в действие на съглашението за нуклеарната стратегия на страната през януари 2016 година Доскоро нуклеарната организация на Организация на обединените нации неведнъж заявяваше, че Иран извършва всички свои задължения и съдействие с инспекции.

Тримесечните отчети на МААЕ демонстрират, че инспекторите са имали достъп до всички места в Иран, които би трябвало да посетят, което ръководителят на организацията Юкия Амано повтори в тирада през април тази година.

Агенцията беше уверила страните-членки на Организация на обединените нации, че ще подлага на критика Иран за държанието му, само че в отчет, оповестен предходната седмица, МААЕ единствено загатна казуса, съгласно дипломатите.

Действията на нуклеарната организация на Организация на обединените нации във връзка с Иран „ не престават модел на отвращение на организацията да носи отговорност за нарушаванията на Техеран на отговорностите му ", съгласно Марк Дъбовиц, изпълнителен шеф на Фондацията за защита на демокрациите, мозъчен концерн, който се опълчва на нуклеарната договорка с Иран.

Дипломатите разясниха, че радиоактивният материал в Техеран евентуално е останал от работата, осъществена от Иран преди години. Западните представители настояват, че напъните са били ориентирани към създаване на нуклеарно оръжие, до момента в който Иран твърди, че нуклеарната стратегия постоянно е била за мирни цели.

Говорител на МААЕ съобщи, че детайлностите за работата на организацията са поверителни. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР