Иран отхвърли "безпочвените" обвинения от страна на новия държавен секретар

...
Иран отхвърли "безпочвените" обвинения от страна на новия държавен секретар
Коментари Харесай

Техеран: Американците отново лъжат

Иран отхвърли "безпочвените " обвинявания от страна на новия държавен секретар на Съединени американски щати Майк Помпео, който жигосах Техеран поради неговата "амбиция да господства в Близкия изток ", оповестява AFP.

Попмео разкритикува остро Техеран по време на бърза обиколка на съдружниците на Съединени американски щати в Близкия изток, преди значимото решение на Белия дом дали да се откаже от историческото нуклеарно съглашение, подписано през 2015 година с Иран.

Говорейки по време на визитата си в най-големия съперник на Иран и основен американски съдружник Саудитска Арабия единствено няколко дни след встъпването си в служба, Помпео упрекна Техеран за дестабилизирането на Близкия изток посредством поддръжката си за президента на Сирия Башар Асад и за бунтовниците в Йемен.



"Коментарите на държавния секретар на Съединени американски щати по отношение на наличието и ролята на Ислямска република Иран в някои страни в района са повтаряне на неуместни и безпочвени обвинявания ", разяснява представителят на иранското външно министерство.

Присъствието на Иран в Сирия и Ирак е в отговор на настояванията на държавните управления на двете страни и е част от "борбата против тероризма в района ", добави той.

"Това подкрепяне ще продължи, до момента в който тези държавни управления се нуждаят от помощ в тази битка ", посочи още представителят.



Техеран изпрати "военни съветници " и хиляди ирански и афганистански "доброволци " да се бият в Сирия и Ирак.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР