Иран отбелязва днес 43-ата годишнина от превземането на посолството на

...
Иран отбелязва днес 43-ата годишнина от превземането на посолството на
Коментари Харесай

Иран отбелязва годишнина от превземането на американското посолство

Иран отбелязва през днешния ден 43-ата годишнина от завладяването на посолството на Съединените щати в Техеран след Ислямската гражданска война, съобщи Асошиейтед прес, заяви Българска телеграфна агенция.

Агенцията отбелязва, че това става в миг, когато до момента в който ръководещите духовници в Иран са изправени пред общонационални митинги след гибелта на 22-годишна жена, арестувана от нравствената полиция.

Иранска държавна телевизия излъчи онлайн фрагменти от разнообразни демонстрации в поддръжка на управляващите. Участници в такава демонстрация в Техеран държаха плакати, на които са изобразени ирански безпилотни летателни апарати, които Русия в този момент употребява, с цел да поразява цели във войната с Украйна, отбелязва АП.

Някои от стачкуващите носеха чучела с лика на френския президент Еманюел Макрон и на саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман. Множеството скандираше: " Смърт за Америка! Смърт за Израел! " Но до момента в който демонстрацията в иранската столица изглеждаше огромна, а дами, облечени в строго несъмнено съгласно иранските правила облекло, развяваха знамето на Ислямската република, останалите контрапротести в страната изглеждаха по-малки, като на фрагментите се виждаха единствено по няколко десетки души, показва АП. Иранският президент Ебрахим Раиси произнесе тирада пред някогашното американско посолство в Техеран във връзка годишнината.

Протестите, които раздрусват Иран към този момент повече от шест седмици след гибелта на Махса Амини, са едно от най-големите провокации за ръководещите духовници, откогато те завзеха властта след Ислямската гражданска война през 1979 година От началото на размириците бяха убити минимум 300 стачкуващи и бяха арестувани близо 14 000 души, сочат данни на група деятели, която следи репресиите против протестното придвижване в Иран. Хардлайнерите в Иран от дълго време изпращат с рейсове държавни чиновници и други хора на демонстрациите, на които студенти и други хора се събират на улица " Талекани " в центъра на столицата по случай годишнината от завладяването на американското посолство на 4 ноември 1979 година Тази година обаче ръководещите духовници се надяват да употребяват случая, с цел да засилват твърдолинейната си база, отбелязва АП. На някои от плакатите на контрапротестите пишеше " Ние се подчиняваме на водача ", имайки поради 83-годишния висш водач аятолах Али Хаманей, който има последната дума по всички държавни въпроси в Иран.

Hа 4 ноември 1979 година студенти стачкуващи прескачат оградата на американското посолство в Техеран, ядосани от обстоятелството, че тогавашният президент на Съединени американски щати Джими Картър разрешава на тежкоболния шах Мохамад Реза Пахлави да се лекува от рак в Съединените щати. Малко по-късно те завладяват целия дипломатически комплекс. Няколко чиновници на дипломатическото посланичество съумяват да избягат и се скриват в дома на канадския дипломат в Иран, след което напущат страната благодарение на Централно разузнавателно управление на САЩ - история, пресъздадена във кино лентата " Арго " от 2012 година

Кризата, траяла 444 дни, раздрусва Съединените щати, като всяка вечер по телевизионните канали в цялата страна се излъчват фрагменти на заложници със завързани очи. В последна сметка Иран освобождава всички заложници в деня, когато Джими Картър предава президентския пост на Роналд Рейгън през 1981 година

Враждата сред Иран и Съединени американски щати се ускорява и отслабва в десетилетията след случая. През 2015 година международните сили, в това число Съединени американски щати, реализираха с Иран съглашение, което фрапантно ограничи нуклеарната му стратегия в подмяна на отменянето на интернационалните наказания против него. През 2018 година обаче тогавашният американски президент Доналд Тръмп едностранно отдръпна Съединените щати от договорката, предизвиквайки напрежение, което продължава и до този миг. На протест в Калифорния през вчерашния ден преди междинните избори в Съединени американски щати президентът Джо Байдън прекъсна речта си, с цел да се обърне към група от хора, размахващи мобилните си телефона, на които бе изписано " Освободете Иран ". " Не се тормозете, ние ще освободим Иран. Те ще се освободят напълно скоро ", сподели Байдън, до момента в който в близост се стичаха десетки стачкуващи с плакати в поддръжка на митингите в Иран.

В речта си пред някогашното американско посолство в Техеран иранският президент Ебрахим Раиси разяснява през днешния ден думите на Байдън. " Може би той сподели това заради липса на централизация... Той сподели, че се стреми да освободи Иран ", съобщи Раиси. " Господин президент! Иран бе освободен преди 43 години и е твърдо решен да не се трансформира още веднъж във ваш заложник ", акцентира иранският президент.

Байдън сподели още през вчерашния ден, че е желал да върне Съединените щати в иранската нуклеарна договорка, само че договарянията по въпроса са се провалили. От началото на митингите в Иран в средата на септември позицията на Съединени американски щати наподобява се втвърди, като представители на администрацията на Байдън обявиха, че възобновяването на съглашението не е приоритет, на фона на демонстрациите, отбелязва АП.

Днес някои участници в контрапротестите в Иран държаха плакати, на които бяха изобразени атоми, като увещание, че страната е по-близо от всеки път до обогатяването на уран до нива, при които може да бъде употребен за нуклеарно оръжие. Експерти предизвестяват, че Техеран към този момент има задоволително обогатен уран за най-малко една нуклеарна бойна глава, макар че упорства, че програмата му е за мирни цели.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР