Иран обяви откриването на голямо находище на литий, съобщиха държавните

...
Иран обяви откриването на голямо находище на литий, съобщиха държавните
Коментари Харесай

Откриха голямо находище на литий в Иран

Иран разгласи откриването на огромно находище на литий, оповестиха държавните медии. Смята се, че находището съдържа 8,5 милиона тона от съставния елемент.

Наречен " петролът на 21 век ", литият е от значително значение за производството на акумулатори за електрически транспортни средства, което би трябвало да разреши на колите да се откажат от горивото, отделящо CO2. Този бял метал също е главен съставен елемент на акумулаторните акумулатори, употребявани в мобилни телефони и други електронни устройства.

Според отчет на Геоложката работа на Съединените щати (USGS), оповестен през 2022 година, общо 89 милиона тона литий са открити по целия свят. Австралия, Чили, Аржентина и Китай са главните производители. През 2022 година цените на лития скочиха до небето заради възходящите цени на съставените елементи и общата инфлация, защото търсенето на по-чисти средства за пътешестване се усили по света, предаде . Иран, чиято стопанска система е наранена от тежки интернационалните наказания, наложени най-много от Съединени американски щати, има обилни ресурси от естествени запаси, в това число газ, петрол, мед и желязо.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР