Иран обяви днес, че е започнал да обогатява уран до

...
Иран обяви днес, че е започнал да обогатява уран до
Коментари Харесай

Иран започна да обогатява уран до 5%

Иран разгласи през днешния ден, че е почнал да обогатява уран до 5% след поредност от стъпки, които са в нарушаване на нуклеарната договорка от 2015 година, осведоми Агенция Франс Прес.

В последните седмици Иран обогатяваше уран с непорочност до 4,5%, което също е в нарушаване на съглашението, защото ограничаването е до 3,67%. Нивото от 3,67% е задоволително за развиването на нуклеарния бранш за мирни цели, само че е надалеч под равнищата от 90% за основаване на атомно оръжие. Нивото от 4,5% е задоволително да помогне за задействане на реактора за нуклеарна сила в централата " Бушер ", която е единственият АЕЦ в страната. Преди нуклеарното съглашение Иран доближи равнище на обогатяване на уран до 20%.

" Базирайки се на нашите потребности и на това, което наредихме, ние сега произвеждаме на 5% ", сподели представител на иранската Организация за атомна сила.

Преди няколко дни Иран стартира да инжектира уранов газ в центрофугите в обекта " Фордо ". Това е четвъртата стъпка на Ислямската република към понижаване на уговорките си по нуклеарния контракт от 2015 година

" Фордо " се намира на 25 километра североизточно от свещения за шиитите град Кум. Обектът е предпазен от планини и противовъздушни оръжия и други укрепления. Той е с размер на футболно игрище, задоволително огромен, с цел да побере 3000 центрофуги. Според Съединени американски щати обектът е за военни цели.

През 2009 година Иран призна за съществуването на " Фордо " на фона на огромен напън от западните сили по отношение на нуклеарната стратегия на Техеран.

Центрофугите във " Фордо " са IR-1 - първо потомство центрофуги на Иран. Ядрената договорка разрешава тези центрофуги във " Фордо " да се въртят без уранов газ, до момента в който разрешава до 5060 центрофуги в обекта " Натанз " да обогатяват уран.

Центрофуга IR-6 може да създава уран 10 пъти по-бързо от IR-1, съгласно ирански представители. Ирански учени работят върху първообраз IR-9, който работи 50 пъти по-бързо от IR-1.

Техеран създава нискообогатен уран до 5 кг дневно, откакто преди произвеждаше по 450 грама. Иран има над 500 кг нискообогатен уран. Ограничението в договорката е до 300 кг. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР