Иран обяви британския посланик в Техеран за персона нон грата

...
Иран обяви британския посланик в Техеран за персона нон грата
Коментари Харесай

Иран изгони британския посланик

Иран разгласи английския дипломат в Техеран за личност нон грата и изиска той да напусне страната, заяви " The Telegraph ".

Иранските управляващи упрекнаха дипломат Робърт Макеър в подклаждане на митингите, избухнали в страната, откакто стана ясно, че авариралият край Техеран украински " Боинг " е свален от иранските военни. Заради това обвиняване той беше арестуван на 11 януари, макар дипломатическия си имунитет. Малко по-късно беше освободен.

Говорителят на висшия съд на страната Голам-Хосеин Есмаили съобщи, че английският посланик е изиграл " провокативна роля ", като е участвал на акция в памет на починалите в злополуката. Впоследствие възпоменанието прерасна в митинг с искане за оставка на водачите на страната.

Посланик Макеър от своя страна увери, че не е взел участие в митинга.

" Мога да потвърдя, че не съм взел участие в никакви демонстрации. Отидох на демонстрация, оповестена като бдение за жертвите на нещастието #PS752 ", написа той в " Туитър ".

Макеър благодари на хората за поддръжката и означи, че е " обикновено да искаш да отдадеш респект " на жертвите на злополуката, измежду които има и английски жители.

Дипломатът разясни, че е напуснал бдението 5 минути, откакто почнало скандирането против иранското държавно управление. Той удостовери, че е бил арестуван за към 30 минути, откакто е напуснал мястото.

Припомняме, украинският " Боинг " се разруши в сряда край Техеран, малко след излитането си, при което починаха всички 176 души на борда, в това число жители на Иран, Канада, Украйна, Англия, Швеция. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР