Иран обмисля промени в закона, задължаващ жените да покриват главите

...
Иран обмисля промени в закона, задължаващ жените да покриват главите
Коментари Харесай

Иран обмисля промени в закона за носене на хиджаб

Иран обмисля промени в закона, задължаващ дамите да покриват главите си с хиджаб - условие, което провокира повече от два месеца митинги в цялата страна, оповестява " Франс прес ".

Демонстрациите започнаха след гибелта на 22-годишната иранка от кюрдски генезис Махса Амини, откакто беше арестувана от моралната полиция, която съблюдава за спазването на строгите ограничавания на Ислямската република върху женското облекло.

След гибелта на Амини възходящ от ден на ден дами в Иран отхвърлят да носят хиджаб , изключително в модерната северна част на Техеран.

Носенето на хиджаб стана наложително за всички дами в Иран през април 1983 година - четири години след революцията от 1979 година, която смъкна подкрепяната от Съединени американски щати монархия.

Както Народното събрание, по този начин и правосъдната система работят по въпроса за това дали законът се нуждае от промени, съобщи основният прокурор Мохамад Джафар Монтазери.
 Организация на обединените нации проверява репресиите против протестиращите в Иран
Организация на обединените нации проверява репресиите против протестиращите в Иран

Новата задача на Организация на обединените нации се основава в поддръжка на дамите в Иран

Той обаче не посочи какво може да бъде променено в закона.

По-рано през днешния ден президентът Ибрахим Раиси съобщи, че републиканските и ислямските основи на Иран са конституционно укрепени, само че има способи за използване на Конституцията, които могат да бъдат гъвкави.

След въвеждането на закона за хиджаба и с смяната на нормите за облекло стана всекидневно да се виждат дами, обути в тесни дънки и с необятни, цветни забрадки.

През юли тази година обаче извънредно консервативният Раиси прикани за активизиране на " всички държавни институции за използване на закона за забрадките ".

Въпреки това доста дами продължиха да нарушават разпоредбите.

Иран упреква своя върл зложелател Съединените щати и техните съдружници, в това число Англия, Израел и кюрдски групировки, основани отвън страната, в подклаждането на уличното принуждение, което държавното управление назовава " протести ".
 Съединени американски щати желаят правдивост за иранката, умряла след арест от морална полиция
Съединени американски щати желаят правдивост за иранката, умряла след арест от морална полиция

Официалното пояснение е, че сърдечен проблем е довел до гибелта на дамата
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР