Иран няма да си затваря очите за нарушения в Персийския

...
Иран няма да си затваря очите за нарушения в Персийския
Коментари Харесай

Иран обеща мерки срещу всички "нарушения" в Залива, след като задържа трети танкер

Иран няма да си затваря очите за " нарушавания " в Персийския залив, разгласи външният министър Мохамад Джавад Зариф ден откакто Техеран сподели, че е арестуван трети танкер за последните няколко седмици.

" Иран пропускаше някои нарушавания в... Залива, само че в никакъв случай повече няма да го прави ", сподели Зариф на конференция, представен от " Ройтерс ". Министърът, който бе глобен от Съединени американски щати и назова решението " неуспех в договарянията ", направи коментара малко след известието, че задграничен танкер е арестуван с контрабандно гориво за арабски страни. Според държавната иранска Press TV съдът пренасял 700 хиляди литра гориво със седем моряци от разнообразни националности.

В средата на юли плаващ под панамски байрак съд бе арестуван за " контрабанда " в Ормузкия пролив, а по-късно същото се случи и с английски танкер и това ускори напрежението сред Техеран и Запада. Съединените щати пробваха да дадат нов подтик на концепцията за коалиция с европейските сили за сигурността в Ормузкия пролив, само че се сблъскаха с отхвърли на Германия. Европейските страни отхвърлиха предлагането на Съединени американски щати с аргумента, че не желаят да се причисляват към политиката на оптимален напън против Иран на американския президент Доналд Тръмп. " Днес Съединените щати са изолирани в света и не могат да основат коалиция. Техните съдружници изпитват прекомерно огромен позор да са в коалиция с тях. Те самите (САЩ) сътвориха тази обстановка, като нарушиха правото и предизвикаха напрежение и рецесии ", разгласи Зариф.

Съединените щати предложиха през юни основаването на коалиция след офанзивите през май и юни против кораби в региона на Залива, за които Вашингтон упрекна Техеран. Идеята на предлагането бе всяка страна да обезпечи боен конвой на комерсиалните си кораби с поддръжката на американската войска, която да подсигурява въздушното наблюдаване на региона и съгласуването на интервенциите.

Междувременно иракското министерство на петрола отхвърли да има нещо общо със арестувания през вчерашния ден с Персийския залив танкер. " Министерството не изнася нефт за интернационалния пазар, а лимитира активността си до износа на недопечен нефт и други оповестени петролни артикули в сходство с интернационално признатия подтекст и съгласно с интернационалните механизми и средства за надзор ", съобщи представителят на министерството Асем Джихад.

Източници на " Ройтерс " в пристанището настояват, че става дума за " дребен транспортен съд " на частна иракска компания. Би Би Си отбелязва, че въпреки пренасяният товар да е дребен, случилото се неизбежно ще увеличи напрежението в района.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР