Иран няма да се сдобие с ядрено оръжие, само ако

...
Иран няма да се сдобие с ядрено оръжие, само ако
Коментари Харесай

Брюксел иска да спаси ядрената сделка с Иран

Иран няма да се снабди с нуклеарно оръжие, единствено в случай че бъде избавено съглашението за нуклеарната му стратегия от 2015 година Около тази позиция се сплотиха външните министри на Европейски Съюз на днешното си съвещание. Ядрената стратегия на Техеран беше главната тематика в Брюксел поради ескалиращото напрежение поради американските наказания.

Кампанията за оптимален напън против Иран оказва помощ единствено на най-радикалните детайли в Ислямската република. Така посланик номер едно на Испания Жозеп Борел, който се чака да стане новият висш представител на Европейски Съюз по външната политика, разкритикува политиката на Съединени американски щати.

Федерика Могерини, която е актуалният титуляр на поста, заяви, че никоя от страните по нуклеарното съглашение не счита, че Иран до момента е подхванал задоволително стъпки за денонсирането му и по тази причина към този момент тя не чака задействане на механизма за разрешаване на противоречиви позиции, което може да докара до завършек на съглашението.

По мотив апелите от Техеран за повече ефикасни дейности от Европейски Съюз за заобикаляне на американските наказания Могерини съобщи, че се разисква във към момента недействащия специфичен търговски механизъм да бъдат включени и бартерни покупко-продажби с ирански нефт.

Въпреки изразената от всички взаимност с Кипър Европейски Съюз няма да постанова на Турция тежки стопански наказания поради сондажите й за газ в изключителната икономическа зона на Кипър в Средиземно море. Причината - опасенията на някои страни членки, че Анкара би отвърнала с намаляване на контрола върху миграцията.
Михаел Рот, министър по европейските въпроси на Германия: Провокациите на Турция са неприемливи и всички сме на страната на Кипър. Намерихме обаче уравновесен език и се надяваме да не си докараме нова рецесия към тези, които към този момент имаме.
Предлаганите наказания включват орязване на предприсъединителните фондове за Анкара и заледяване на договарянията за съглашение за авиационния трафик.
 Кризисна среща в Брюксел за нуклеарното съглашение с Иран Кризисна среща в Брюксел за нуклеарното съглашение с Иран
Кризисна среща в Брюксел на министрите на външните работи на Европейски Съюз. Основната тематика е ориста нуклеарното съглашение с Иран. Очаква се още съветът на първи...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР