Иран не признава официално руската анексия на Крим и на

...
Иран не признава официално руската анексия на Крим и на
Коментари Харесай

Иран: Крим и Донбас са украински

Иран не признава публично съветската анексия на Крим и на още четири източни области на Украйна макар " отличните връзки с Москва ". Това съобщи иранският министър на външните работи Хосейн Амир-Абдолахян пред TRT World.

" Ние се противопоставяме на войната и разселването на хора в Украйна. От друга страна, признаваме суверенитета и териториалната целокупност на страните в рамките на интернационалното право. Ето за какво, макар отличните връзки сред Техеран и Москва, не признаваме отделянето на Крим от Украйна ", акцентира той.

" Не сме признали и отделянето на Луганска и Донецка област от Украйна, тъй като настояваме на своя пореден принцип във външната политика - конфликтът в Украйна не е решение и ние имаме вяра в нашата позиция като главен политически принцип ", добави дипломатът.

Друг основен съдружник на Москва - сръбският президент Александър Вучич, изрази същата позиция на 18 януари. Той съобщи, че макар " обичайно положителните " връзки сред Белград и Москва, Сърбия не поддържа всяко настрана решение, взето от Кремъл, нито даже от множеството от тях.

Иран дава военна поддръжка на Русия във войната ѝ против Украйна, като доставя на Москва дронове камикадзе. Заради тези доставки Съединени американски щати, Европейски Съюз и други западни страни наложиха санкции срещу Техеран.

Предполага се, че Иран и Русия договарят за съглашение за доставка на избран вид ракети. Украинският външен министър Дмитро Кулеба предизвести, че Техеран ще прекрачи " алена линия ", в случай че даде ракети на Москва.

Белият дом счита, че Москва дава на Техеран " невиждано равнище " военна и техническа поддръжка в подмяна на това Иран да доставя на Русия оръжия за войната ѝ в Украйна.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР