Иран не е позволил на българския правителствен самолет с премиера

...
Иран не е позволил на българския правителствен самолет с премиера
Коментари Харесай

Иран върна самолета на Борисов, ще се търси обяснение

Иран не е разрешил на българския държавен аероплан с премиера Бойко Борисов на борда да премине през въздушното пространство на страната на път за Саудитска Арабия. След отказано прекосяване се е наложило държавния "Еърбъс " да се върне към Турция и след това да заобиколи през Ирак.

Информацията бе доказана от външния министър Екатерина Захариева, която също е в Рияд, дружно с Борисов и някогашният министър председател Симеон Сакскобурготски.

Българският аероплан е бил засечен от изтребители на Ислямската република, написа "Труд ".

В борбата за въздействие в Близкия изток, Иран несъмнено печели

Изстреляха балистична ракета по Рияд, Тръмп упрекна Иран

"Правителственият аероплан е имал нужните дипломатически позволения за полет над иранското въздушно пространство ", съобщи Захариева.

Полученият в последния миг отвод за прехвръкване е непонятен и заради тази причина през днешния ден в Министерство на външните работи

в София е извикан краткотрайно ръководещият иранското посолство у нас ,

оповестиха от държавната пресслужба.

След като екипажът е получил настояването за излизане от иранското въздушно пространство, той се е върнал към Турция и със съдействието на турските управляващи е получено позволение за реализиране на полета над иракска територия, изясни вицепремиерът.

Захариева категорично акцентира, че българската страна е имала публично издадено позволение за прекосяване през територията на Иран и за отиване, и за връщане, още преди реализирането на полета и всевъзможни изказвания за липса на позволение и неспазване на процедурите, са погрешни и спекулативни.

Възможна причина за зародилата обстановка са извънредно неприятните връзки сред шиитската ислямска република Иран и сунитската монархия Саудитска Арабия. Двете огромни страни са в непрекъснато съревнование за въздействие в Близкия изток, а от съвсем 2 години насам са с прекратени дипломатически връзки.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР