Иран извика във външното министерство най-високопоставения полски дипломат в страната,

...
Иран извика във външното министерство най-високопоставения полски дипломат в страната,
Коментари Харесай

Иран протестира срещу Полша заради среща във Варшава, била антииранска

Иран извика във външното министерство най-високопоставения полски посланик в страната, с цел да стачкува против решението на Варшава да приема среща на високо ниво, проведена от Вашингтон и избрана като антииранска от Техеран, съобщи Франс прес, като се базира на представителя на иранското външно министерство Бахрам Гасеми.

Полският шарже д`афер Войчех Унолт беше извикан във външното министерство в символ на митинг против антииранската конференция, която уредниците настояват, че е отдадена на тематиките за сигурността и мира, сподели Гасеми, предава Българска телеграфна агенция.

Пред полския посланик беше очебийно, че конференцията е неприятелски акт на Съединени американски щати към Иран и че иранските управляващи чакат от Полша да се въздържи да приема организирането на тази конференция, добави представителят.

В изявление в петък за телевизия " Фокс нюз " американският държавен секретар Майк Помпейо разгласи, че на 13 и на 14 февруари в Полша ще има министерска среща с присъединяване на десетки страни. Срещата ще бъде отдадена на стабилността, мира, свободата и сигурността в Близкия изток, посочи тогава Помпейо и добави, че " това включва и значим детайл, а точно да се подсигурява, че Иран няма дестабилизиращо въздействие ".

Полският представител в Иран от своя страна е показал при привикването си във външното министерство, че конференцията не е антииранско съвещание и че неотдавнашните забележки на Вашингтон против Иран не се споделят от Варшава, описа Гасеми.

Иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф сподели, че тази позиция е била незадоволителна и акцентира, че Техеран ще бъде заставен да отговори, в случай че Полша не отстъпи. Зариф напомни, че Иран е избавил поляци по време на Втората международна война, а в този момент Полша приема " един антиирански цирк ". Той добави, че полското държавно управление няма да успее да изтрие срама от това свое действие. Зариф засяга обстоятелството, че Иран е приел 100 000 жители от Полша по време на Втората международна война.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР