Иран изстреля повече от дузина балистични ракети тази нощ срещу

...
Иран изстреля повече от дузина балистични ракети тази нощ срещу
Коментари Харесай

Иран атакува американски бази в Ирак

Иран изстреля " повече от дузина " балистични ракети тази нощ против две авиобази в Ирак, където са основани американските и съдружните сили, разгласи Пентагона.
" Около 22:30 GMT на 7 януари Иран изстреля повече от дузина балистични ракети против американските военни и съдружни сили в Ирак. Ясно е, че тези ракети са изстреляни от Иран и са ориентирани минимум към две иракски военни бази, в които се намират американски военни в Ал Асад и Ербил ", заяви в изказване заместник-министърът на защитата Джонатан Хофман, съобщи БГНЕС.
До момента няма данни за потърпевши и жертви, а Fox News удостовери информацията.
Девет ракети са блъснали авиобаза Айн ал-Асад, най-голямото от иракските военни уреди, където са основани непознати войски. Атаката беше осъществена на три талази малко след среднощ.
За първи път Иран поема отговорност за нахлуване, като държавната телевизия заяви, че точно Техеран е изстрелял ракетите по базата. Американските бази в Ирак през последните месеци бяха атакувани с ракети към 15 пъти, само че в никакъв случай до момента Иран не е поемал отговорност за тези набези.
Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп " следи деликатно обстановката и се съветва със своя екип за национална сигурност ", съгласно Белия дом.
Атаката пристигна, откакто проиранските фракции в Ирак се дадоха обещание да обединят сили, с цел да " отговорят " на смъртоносния американски удар предходната седмица край летището в Багдад. При офанзивата бяха убити иранския военачалник Касем Сюлеймани, определян за " кръстник " на мрежата на Техеран в района, висшия пълководец на проиранските милици в Ирак Абу Махди ал Мухандис, заместник-ръководителят на иракската военна мрежа Хашид ал Шааби.
Заплахи и условия
Иран е подготвен да не нанася повече удари по американски уреди, в случай че Вашингтон не реагира на днешните ракетни офанзиви в Ирак, заяви NBC News.
" Иран твърди, че в случай че Съединени американски щати не реагират на двете талази от ракетни офанзиви, те ще спрат нападенията. Но в случай че има отговор от Съединени американски щати, Иран ще нападна всички американски бази в района ", съобщи кореспондентът на малкия екран от Техеран в ефира на канала.
Иранската революционна армия обаче заплаши, че ще нападне Съединени американски щати и техните съдружници, откакто Техеран пое отговорността за среднощната ракетна офанзива против американските сили в Ирак, заяви Агенция Франс Прес. Гвардията прикани Вашингтон да изтегли войските си от района, " с цел да се избегнат по-нататъшни загуби и да не се разреши животът на техните бойци да бъде още повече застрашен от все по-нарастващата ненавист " към Съединени американски щати.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР