Иран изпрати на САЩ официална нота, в която отправя предупреждение

...
Иран изпрати на САЩ официална нота, в която отправя предупреждение
Коментари Харесай

Иран отрича пред САЩ всякаква връзка с нападението срещу саудитски петролни съоръжения

Иран изпрати на Съединени американски щати публична нота, в която насочва предизвестие към тях и отхвърля да е изиграл и най-малка роля в офанзивата против петролни уреди в Саудитска Арабия, заяви през днешния ден формалната организация ИРНА, представена от Франс прес.

В дипломатическата записка, предадена в понеделник в Техеран в посолството на Швейцария, която съставлява американските ползи в Иран, Ислямската република " акцентира, че не е изиграла никаква роля в това нахлуване ". Текстът " опровергава и осъжда обвиняванията на американския президент Доналд) Тръмп и на държавния секретар Майк Помпейо ", предава Българска телеграфна агенция.

Нотата " предизвестява високопоставените американски чиновници ", като акцентира, че " в случай че против Иран бъдат подхванати дейности, той ще се опълчи с неотложен отговор, който ще е доста по-обхватен от елементарна опасност ".

В неделя Помпейо упрекна непосредствено Иран, че носи отговорност за нападенията против съществени петролни уреди в Саудитска Арабия, за които преди този момент поеха отговорност йеменските бунтовници хуси.

Саудитска Арабия е районен противник на Ислямската република.

Тръмп съобщи, че е подготвен да отговори на тези офанзиви, като поддържа саудитския си съдружник. " Изглежда " Иран стои зад тях, " само че желая да зная сигурно, който носи отговорност ", преди да взема решение, добави обаче американският президент.

Иран и Съединени американски щати не поддържат дипломатически връзки от 1980 година

Саудитска Арабия се чака да разгласи през днешния ден резултатите от следствието си на нападенията. Предвидено е Помпейо да дойде денем в Рияд, с цел да разиска възможен отговор на офанзивите. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР