Иран и Саудитска Арабия се споразумяха да възобновят дипломатическите си

...
Иран и Саудитска Арабия се споразумяха да възобновят дипломатическите си
Коментари Харесай

След 7 години раздор: Иран и Саудитска Арабия възобновяват връзките си


Иран и Саудитска Арабия се споразумяха да възобновят дипломатическите си връзки след седемгодишния раздор сред двете страни, който в допълнение разпали напрежението в и задълбочи споровете в района.

Ирански медии оповестиха, че стоплянето на връзките е реализирано след договаряния в Китай, който поддържа близки връзки с двете съперничещи си сили в. В столицата Пекин са били изпратени високопоставени ирански и саудитски чиновници в региона на сигурността.

" В резултат на диалозите Иран и се споразумяха да възобновят дипломатическите си връзки и да открият още веднъж посолства в границите на два месеца ", заяви иранската осведомителна организация IRNA.

Официалната осведомителна организация на Саудитска Арабия удостовери съглашението и разгласява взаимно изказване на Рияд и. В него се споделя, че двете страни са се договорили да зачитат държавния суверенитет и да не се намесват във вътрешните работи на другата страна.

Договорено е също да бъде прилагано още веднъж съглашението за съдействие в региона на сигурността, подписано през 2001 година, както и друго - за търговия, стопанска система и вложения.

Двете водещи мюсюлмански сили в Близкия изток - шиитски Иран и сунитска Саудитска Арабия, са в спор от години и поддържат противоположни страни в редица районни войни, като тази в Йемен и Сирия.

Саудитска Арабия прекъсна дипломатическите си връзки с Иран през 2016 година, откакто посолството ѝ в Техеран беше щурмувано по време на спор сред двете страни по отношение на изтезанието от страна на Рияд на шиитски мюсюлмански свещеник.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР