Иран и Саудитска Арабия се договориха да възстановят дипломатическите си

...
Иран и Саудитска Арабия се договориха да възстановят дипломатическите си
Коментари Харесай

Иран и Саудитска Арабия възстановяват дипломатическите си отношения

Иран и Саудитска Арабия се договориха да възстановят дипломатическите си връзки. Това е станало на диалози в Пекин сред представители на двете съперничещи си близкоизточни сили, съобщи през днешния ден иранската държавна новинарска организация ИРНА, представена от Ройтерс и Българска телеграфна агенция.

" В резултат от извършените диалози Иран и Саудитска Арабия се съгласиха да възстановят своите дипломатически връзки и да отворят още веднъж посолствата си... до два месеца ", се споделя в известието.

Новината бе доказана от саудитски медии, представени от АП.

Саудитска Арабия прекъсна дипломатическите си връзки с Иран през 2016, откакто посолството ѝ в Техеран беше нападнато на фона на разногласието сред двете страни поради изтезанието в арабската страна на шиитски свещеник.

Иран, водещата шиитска страна в Близкия изток, и Саудитска Арабия, най-големият експортьор на нефт в района и сунитска мощ, поддържат съперничещи си страни в споровете в Йемен, Сирия и на други места, отбелязва Ройтерс.

ИРНА цитира взаимно изказване на Иран, Саудитска Арабия и Китай, съгласно което Техеран и Рияд " слагат акцентиране върху зачитането на суверенитета и взаимната невмешателство във вътрешните си работи ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР