Иран и Саудитска Арабия направиха първи стъпки към изглаждане на

...
Иран и Саудитска Арабия направиха първи стъпки към изглаждане на
Коментари Харесай

На китайска територия: Иран и Саудитска Арабия направиха крачка към помирениe

Иран и Саудитска Арабия направиха първи стъпки към изглаждане на враждата между тях. Външните министри на двете страни от Близкия Изток се срещнаха в Пекин за първи път от седем години, съобщи БГНЕС.

Тогава саудитския шиитски свещеник Нимр ал Нимр е екзекутиран, а по-късно протестиращи нахлуват в посолството на Саудитска Арабия в Техеран и консулството й в град Машхад. Оттогава двете страни враждуват, а различен акцент в спора им е битката за въздействие над Сирия, Ливан и Ирак.

Затова постигнатото с посредничеството на Китай предложение за съглашение, което да възстановява връзките им, бе значително изненадващо за интернационалната общественост, съобщи Агенция Франс Прес.Днес саудитският принц Фейсал бин Фархан и иранският министър на външните работи Хосейн Амир-Абдолахиан дадоха старт на двустранните договаряния за осъществяването на съглашението. Част от тематиките за разискване засягат обновяване работата на консулствата и посолствата в двете страни. То би трябвало да се случи в период от два месеца, след което се чака и посещаване на президента на Иран Ебраим Раиси в Рияд.

Преди срещата в Пекин, представители на двете страни от Близкия Изток организираха диалози в Багдад и Оман. Ръководителят на Висшия съвет за национална сигурност на Иран - Али Шамхани съобщи, че подобряването на връзките посред им би могло да докара до „ развиването на районната непоклатимост и сигурност ". Според него това ще стабилизира съдействието сред „ страните от Персийския залив и ислямския свят “.

Вашингтон реагира позитивно към съглашението, само че изрази опасения дали то ще се съблюдава от страна на Иран. Съединени американски щати също са един от главните медиатори сред страните от Близкия Изток и съдружник на Саудитска Арабия, само че в този момент засилената роля на Китай заплашва водещата й роля. " Тъй като Китай е мощен покровител на Иран, Саудитска Арабия би трябвало да има по-голямо доверие в способността на страната да съблюдава съглашението - въпрос, който постоянно е бил нерешителен ", съобщи някогашният заместник-помощник държавен секретар на Съединени американски щати по законодателните въпроси Джоел Рубин.

Директорът на плана „ Иран “ Али Ваез заяви пред Международната спешна група на Съединени американски щати, че „ диалозите подсказват, че процесът не е излязъл от правия път след известието от Пекин предишния месец “. Той добави, че " е рано да се реши дали това е единствено тактическо разведряване или път към стратегическо доближаване. "
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР