Иран, Хийтроу“ и Brexit: големите решения чакащи новия британски премиер,

...
Иран, Хийтроу“ и Brexit: големите решения чакащи новия британски премиер,
Коментари Харесай

The Guardian: Brexit, Иран и Хийтроу - големите въпроси пред новия премиер

„ Иран, „ Хийтроу “ и Brexit: огромните решения чакащи новия английски министър председател ", написа The Guardian в обзорен материал за най-спешните и значими решения, които би трябвало да бъдат взети от властта на Острова. Ето и целият текст, преведен от " Фокус ". 
" След 24 часа на формалности, които ще приключат в сряда следобяд с покана от кралицата към новия водач на Консервативната партия да сформира държавно управление, прехвърлянето на властта от 76-я към 77-я министър председател на Англия ще е прецизн, само че и много брутална работа, разяснява изданието.
„ Казаха ни да чакаме отвън постройката, предали своите телефони и напуснали половин час след формалната гала “, разкри един от хората на настоящия министър председател Тереза Мей. „ От този миг натам, сме уволнени “.
Единствените хора, които ще останат на „ Даунинг Стрийнт “ номер 10 по време на късият временен интервал ще са общите чиновници. Политическите позиции ще бъдат овакантени без изключение.
Процесът ще стартира във вторник в Уестминстър, където Дейм Черил Гилиан ще разгласи спечелилия от конкуренцията за ръководител на „ торите “, който най-вероятно ще е Борис Джонсън, написа вестникът. Спечелилият в този миг няма да е нищо повече от водач на партия. Цял ден ще мине преди да влезе на „ Даунинг стрийт “.
В сряда Тереза Мей ще организира последното си съвещание в Народното събрание, отговаряйки на въпроси на народните представители, след което ще се върне в централата на премиера и държи къса тирада, спускаща завесата на нейния изпълнен с проблеми тригодишен мандат. След което ще бъде откарана в Бъкингамския замък, с цел да даде публично оставката си на кралицата и посъветва монарха да предложения новия водач на консерваторите да сформира държавно управление. Кралицата в този миг ще призове новоизбраният ръководител в двореца и извърши съвета – ще му предложи да образува кабинет.
Всички нови министър председатели обичат да споделят, че нямат време и работата ги притиска. Но този път, с надигащите се безредици в Близкия изток и притискащия краен период за Брекзит, в действителност няма и една непотребна секунда за губене. Според специалисти, в случай че казусът с Иран и арестувания английски танкер в Ормузкия проток не бъде решен, това ще вземе главата на новия министър председател, разяснява изданието. А какво ще стане, в случай че самодейността му бъде отнета? Ако Доналд Тръмп предприеме нещо, звънне и каже „ с нас ли си “, това е значимо решение, считат от редакцията.
Джонсън към този момент разгласи, че съвсем няма да си почива през другояче отпускарския август, което е знак за другите да създадат същото. Според експерт, новият министър председател ще разгласи кабинетът още в сряда и той ще стартира работа най-късно в петък.
Ако Джонсън завоюва, той най-вероятно ще вкара някоя и друга изненада в новото държавно управление. И като приказваме за това, прекомерно евентуално е да задържи основния си конкурент за водач на „ торите “ Джереми Хънт на поста външен министър. Проблемите с Иран и потребността да се договаря за Брекзит ще изискват във „ Форин офис “ да има човек, който към този момент познава от близко обстановката. А Филип Хамънд, основен съперник на концепцията на Джонсън за Брекзит без договорка, евентуално ще отстъпи финансовото министерство на Саджид Джавид.
Пред някогашният кмет на Лондон ще стои и въпроса какво да прави с Майкъл Гоув – индивидът, който му заби нож в гърба през 2016 година Дали да го остави отпред на министерството на околната среда и храните, което има голяма роля в Брекзит, или да го трансферирал във вътрешното ведомство, където мигрантите ще го държат покрит с работа.
Освен вътрешните каузи и към този момент упоменатите рецесия в Персийския залив и излизане на Лондон от Европейски Съюз, новият министър председател ще има пред себе си редица пречки, всяка от която е по-гадна и сложна за справяне от предходната. Например информацията за разноските на държавното управление за последните три години към този момент бе отсрочена за след 31 октомври, защото никой не знае какво ще е положението на публичните финанси преди да се реши казусът към Брекзит. Други проблеми обаче не могат да се отсрочат.
Едно такова решение е какво да се прави с Високоскоростната ЖП линия HS2, първата част от която би трябвало да се построи сред Лондон и Бирмингам. Джонсън не изглеждаше доста впечатлен от концепцията за новата линия и даде вяра на съперници на плана за неговото прекъсване. „ Файненшъл тайм “ към този момент заяви, че бюдежът на програмата се е покачил с 30 милиарда паунда над предстоящите 56 милиарда Според съперниците на плана, големите средства биха могли да бъдат употребявани за възобновяване и вложения в към този момент съществуващите ЖП връзки.
А какво да кажем за потребността от разширение на летище „ Хийтроу “? Нещо, което апропо Джонсън също не харесва, отбелязва изданието. Може ли новият министър председател да постави завършек на два огромни инфраструктурни плана? По-рано Джонсън даде обещание да легне пред булдозерите, работещи по разширението на летището, преди да смекчи позицията си и да размени животозастрашаващите дейности с елементарен мониторинг на замърсяването и увеличението на шума.
Новият министър председател ще влезе триумфално в №10 в сряда. Но никой заемащ този пост напоследък не е имал толкоз доста работа за извършване за толкоз малко време, по едно и също време във външен и вътрешен проект. В този случай е мъчно да се каже какъв брой време ще продължи меденият месец на новото държавно управление, написа в умозаключение изданието. "
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР