Иран е започнал строителство в ядрения си комплекс в Натанз,

...
Иран е започнал строителство в ядрения си комплекс в Натанз,
Коментари Харесай

Сателитни снимки показват строителни дейности в ядрен комплекс в Иран

Иран е почнал строителство в нуклеарния си комплекс в Натанз, сочат сателитни фотоси, оповестени през днешния ден в Съединени американски щати, съобщи Асошиейтед прес. Това става в миг, когато Международната организация по атомна сила /МААЕ/ призна, че Техеран построява под земята цех за центрофуги за обогатяване на уран, откакто последното му такова оборудване бе взривено предишното лято при хипотетичен бойкот.

Строителството съответствува и с приближаването на президентските избори в Съединени американски щати, в които двамата кандидати имат разнообразни позиции за бъдещите връзки с Иран. Президентът Доналд Тръмп, който се бори за преизбиране, извади Съединени американски щати от нуклеарното съглашение с Техеран и упражнява оптимален напън, който накара Иран да отхвърли всички ограничавания върху нуклеарната си стратегия. Джо Байдън изрази подготвеност да се върне към съглашението. Изходът от изборите евентуално ще предопредели метода, който Америка ще схване. Изостреното напрежение сред Иран и Съединени американски щати едвам не докара до боен спор сред тях при започване на тази година.

Според фотосите, публикувани от основаната в Сан Франциско Планетна лаборатория, от август насам Иран е построил ново шосе южно от Натанз към място, което съгласно анализаторите е някогашен стрелкови полигон на силите за сигурност, ситуирани в нуклеарния комплекс. "Шосето води към планината, и евентуално те строят посредством изкопни работи някаква конструкция на повърхността, от която ще стартира тунел в планината ", сподели Джефри Люис от Института за интернационалните изследвания в Мидълбъри.

От иранската задача в Организация на обединените нации към този момент не дават отговор на искане за коментар. Шефът на иранската Организация за атомна сила Али Акбар Салехи сподели предишния месец по държавната телевизия, че разрушената надземна част от комплекса ще бъде сменена от друга "в сърцето на планините към Натанз " в централен Иран.

Генералният шеф на МААЕ Рафаел Гроси сподели пред АП през вчерашния ден, че неговите инспектори са известени за строителството и че Иран по-рано е уведомил инспекторите на организацията, които не престават да имат достъп до иранските обекти макар разпадането на нуклеарното съглашение.

"Това значи, че те са почнали, само че към момента не са приключили градежа. Това е дълъг развой ", означи Гроси.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР