Иран е започнал да разработва нов тип гориво за ядрен

...
Иран е започнал да разработва нов тип гориво за ядрен
Коментари Харесай

Иран разработва ново ядрено гориво на базата на уранов метал

Иран е почнал да създава нов вид гориво за нуклеарен реактор въз основата на уранов метал, съобщи Международната организация за атомна сила (МААЕ), представена от Ройтерс.

През последните два месеца Иран усили броя на нарушаванията си на нуклеарното съглашение, подписано през 2015 година с шест огромни сили, като упорства да бъдат отстранени глобите, които още веднъж му постановиха Съединени американски щати.

Някои от тези нови ограничения са условия в закон, който Иран одобри в отговор на убийството на водещия си нуклеарен академик през ноември, което Техеран приписва на Израел, съобщи Българска телеграфна агенция.

Те са обаче и част от развой на нарушение на съглашението, който Иран стартира през 2019 година в отговор на решението на президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп да изтегли страната си от нуклеарното съглашение и да възобнови американските наказания против Техеран.

" Генералният шеф Рафаел Мариано Гроси през днешния ден осведоми страните членки на МААЕ за последните развития по проектите на Иран за научноизследователска активност за произвеждане на уранов метал за усъвършенстван вид гориво за научния нуклеарен реактор в Техеран ", се споделя в изказване на МААЕ.

В нуклеарното съглашение е наложена възбрана на Иран да създава или да се снабдява с уранов метал за период от 15 години. Урановият метал може да се употребява за сърцевината на нуклеарна бомба.

Поверителен отчет на МААЕ, адресиран до нейните членове и получен от Ройтерс, показва, че Иран е съобщил за проект да създава уранов метал от натурален уран и след това да създава уранов метал обогатен до 20 % за гориво за Техеранския проучвателен реактор.

Отделно Иран възнамерява и да обогатява уран до 20 % - равнище, което той реализира преди договорката за нуклеарната му стратегия. Процесът в тази тенденция е почнал на обекта Фордо предходната седмица.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР