Иран е увеличил четирикратно степента на обогатяване на нискообогатен уран,

...
Иран е увеличил четирикратно степента на обогатяване на нискообогатен уран,
Коментари Харесай

Иран увеличава четворно степента на обогатяване на нискообогатен уран

Иран е нараснал четирикратно степента на обогатяване на нискообогатен уран, заяви през днешния ден чиновник от нуклеарния обект Натанз, представен от новинарската организация Тансим и Ройтерс.

Това става седмица, откакто Техеран публично разгласи, че приключва осъществяването на някои от уговорките си по интернационалното нуклеарно съглашение, от което обаче Съединени американски щати се отдръпнаха. Според съглашението Иран има право да създава нискообогатен уран с ограничаване до 300 кг и до ниво на обогатяване от 3,67 %. Количествата над това ограничаване би трябвало да бъдат изпращани за депозиране или за продажба в чужбина.

Иранският президент Хасан Рохани обаче разгласи на 8 май, че неговата страна към този момент не се счита за обвързана с това ограничаване поради изтеглянето на Съединени американски щати от съглашението. Не е ясно какъв брой надалеч е достигнал Иран по отношение на 300-килограмовото ограничаване за необогатен уран. Според съглашението обогатяването до 3,67 % е много надалеч от 90-те %, при които уранът става кадърен за произвеждане на нуклеарно оръжие. Преди договорката Иран обогатяваше уран до 20 %, отбелязва Ройтерс.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР