Иран е разтърсен от скандал с умишлено заразяване на 300

...
Иран е разтърсен от скандал с умишлено заразяване на 300
Коментари Харесай

Иран е разтърсен от СПИН скандал

Иран е разтресен от скандал с съзнателно заразяване на 300 души с вируса на СПИН, заяви тв каналът Франс 24. Иранците, измежду които има и деца, са били инфектирани, настояват, че на всички е взета кръв с една-единствена игла. Те взели участие в програма за предварителна защита на диабет, прилагана в дребни обитаеми места в югозападната част на страната. Гневни иранци излязоха по улиците на град Лордеган и се пробваха да щурмуват постройките, в които се обитава локалната власт и здравната работа. Демонстрантите подпалиха офиса на локалния имам. Полицията употребява сълзотворен газ, с цел да разпръсне гневните протестиращи, осъществени са и няколко ареста. Демонстрации имаше и в град Исфахан, като хората настояваха да се проверяват аргументите за масовата зараза с вируса ХИВ. 

Министерството на здравеопазването в Иран удостовери, че ХИВ позитивните в  обитаемоте места към Лордеган са сред 70 и 90 души, като множеството от тях били заболели от много време. Програмата за предварителна защита на диабет е осъществена през лятото. Тогава била изпратена здравна сестра, която взела кръвни проби от искащите да ревизират здравния си статус. От министерството разясняват, че при взимането на проби не са били позволени неточности, а здравната сестра е употребила еднократни консумативи, не игли. " Няма връзка сред случаите на ХИВ и скрининг програмата. Носителите на ХИВ вируса са се заразили от венозната приложимост на опиати и секс без защитни средства ", разгласи здравният министър Саид Намаки. 

Двама специалисти по ХИВ вируса настояват пред Франс 24, че статистически не е допустимо с една игла да бъдат инфектирани 300 души. 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР