Иран е разтърсен от скандал с умишлено заразяване на 300

Иран е разтърсен от скандал с умишлено заразяване на 300 ...

Иран е разтърсен от СПИН скандал.


Иран е разтърсен от скандал с умишлено заразяване на 300 души с вируса на СПИН, съобщи тв каналът Франс 24. Иранците, сред които има и деца, са били заразени, твърдят, че на всички е взета кръв с една-единствена игла. Те участвали в програма за превенция на диабет, прилагана в малки населени места в югозападната част на страната. Гневни иранци излязоха по улиците на град Лордеган и се опитаха да щурмуват сградите, в които се помещава местната власт и здравната служба. Демонстрантите подпалиха офиса на местния имам. Полицията използва сълзотворен газ, за да разпръсне гневните протестиращи, извършени са и няколко ареста. Демонстрации имаше и в град Исфахан, като хората настояваха да се разследват причините за масовата зараза с вируса ХИВ. 

Министерството на здравеопазването в Иран потвърди, че ХИВ позитивните в  населените места около Лордеган са между 70 и 90 души, като повечето от тях били болни от доста време. Програмата за превенция на диабет е реализирана през лятото. Тогава била изпратена медицинска сестра, която взела кръвни проби от желаещите да проверят здравния си статус. От министерството поясняват, че при взимането на проби не са били допуснати грешки, а медицинската сестра е използвала еднократни консумативи, не игли. "Няма връзка между случаите на ХИВ и скрининг програмата. Носителите на ХИВ вируса са се заразили от венозната употреба на наркотици и секс без предпазни средства", обяви здравният министър Саид Намаки. 

Двама експерти по ХИВ вируса твърдят пред Франс 24, че статистически не е възможно с една игла да бъдат заразени 300 души. 

 

Източник: segabg.com