Иран е на прага на футболна революция. Тази вечер световната

...
Иран е на прага на футболна революция. Тази вечер световната
Коментари Харесай

Време за истинска промяна

Иран е на прага на футболна гражданска война. Тази вечер международната подготовка сред мъжкия народен тим и отбора на Камбоджа ще бъде по-различна... защото най-сетне ще има дами на трибуните. Досега са продадени повече от 3500 хиляди билета на дами, въпреки че " Амнести Интернешънъл " назова това пиар ход, тъй като потенциалът на оборудването е 78 хиляди.

На дамите в Иран им е неразрешено да участват на футболни срещи от 1979 година

Снимка: Reuters

ФИФА прави всичко по силите си, с цел да обезпечи достъп на дамите във всички футболни мачове в Иран и има уверението на иранските управляващи, че дамите ще могат да посещават мачове.

Проблемът доби публичност, откакто Сахар Ходаяри, известна като Синьото момиче поради отбора, който поддържа, се самозапали пред съда в Техеран преди месец, очаквайки правосъден развой, защото пробвала да посети мач, дегизирана като мъж. Тя незабавно бе откарана в болница, само че по тялото й към този момент имаше 90% изгаряния, а белите й дробове отхвърлиха. 29-годишната жена умря седмица по-късно.

Снимка: Twitter

" Не става дума единствено за един мач. Няма да си затворим очите ", споделиха от ФИФА пред " " Би Би Си ".

" Ние вършим всичко допустимо, с цел да сме сигурни, че дамите ще могат да посетят този мач на 10 октомври и също по този начин ще действаме за гарантирането им на непрекъснат достъп до срещите от локалното състезание. ФИФА има безапелационна позиция - почитателите имат равни права да посещават мачове. Време е за нова епоха. Това е моментът за същинска смяна. "

И въпреки всичко Филип Лутър от " Амнести Интернешънъл " е безапелационен, че стартирането в продажба на едвам 3500 билета за дами е " безсрамен пиарски прийом, който цели да усъвършенства имиджа на управляващите след трагичната гибел на Сахар Ходаяри. "

" Непълното повдигане на възбраната за навестяване на всички футболни игрища е подигравка с паметта на Сахар Ходаяри и с напъните на всички ирански дами, които се борят за повдигането й. "

Мариям Шоджоей, която е сестра на капитана на националния тим на Иран Масуд Шоджоей, счита, че ФИФА е можела да избави живота на Ходаяри, в случай че бе подхванала безапелационни дейности по-рано.

Снимка: Getty Images

Според нея 40-годишната възбрана е " срамна ", тъй като " даже не е същинско отражение на обществото ".

Забраната бе краткотрайно вдигната предходната година. На дамите им бе разрешено да гледат международна подготовка, излъчена онлайн на стадион в Техеран. Миналия ноември започнаха да се прокрадват очаквания за същинска смяна. Група дами бяха позволени да гледат реванша от финала на Азиатската Шампионска лига в Техеран. Мач, който бе посетен и от президента на ФИФА Джани Инфантино.

Оттогава обаче на дамите още веднъж им е отхвърлен достъп, защото " би трябвало да бъдат защитени от неприятен език и полуоблечени мъже ".

" Смъртта на Ходаяри се случи преди няколко седмици, а ние изпращаме писма под ФИФА от години. Ако те бяха приели казуса насериозна, в този момент момичето нямаше да е мъртво. В момента ФИФА се движи в вярната посока. Всеки път, в който изпратя писмо, има хора, които се заемат със случая и аз съм им доста признателна ", добавя Мариям Шоджоей пред " Би Би Си ".

Снимка: Getty Images

" Тази смяна ще бъде направена от иранските дами, тъй като те не си стоят просто у дома, без да вършат нищо. Те са образовани, самостоятелни, със лично мнение и имат роля в обществото. Искам светът да види какъв брой мощни в действителност са иранските дами. ", добавя Мариям.

Не всички в страната обаче одобряват позитивно смяната. По-рано през седмицата в Техеран имаше проява на 50 радикалисти, които стачкуваха против решението да бъде разрешено на дами да посещават игрища.

Делегация на ФИФА ще бъде на мача тази вечер, с цел да следи обстановката.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР