Иран е изпратил голяма партида необработен уран жълт кейк за

...
Иран е изпратил голяма партида необработен уран жълт кейк за
Коментари Харесай

Иран доставя 30 тона уран за обогатяване в Исфахан

Иран е изпратил огромна партида занемарен уран " жълт кейк " за преправка преди доставка до главното си оборудване за обогатяване , последният знак в проектите за усилване на своите атомни действия, оповестява " Ройтерс ".

" Жълтият кейк " или урановата руда може да бъде в допълнение модифицирана в обогатен уран, с цел да се създава гориво за атомни електроцентрали , декларираната от Иран цел или да се обезпечи материал за атомни бомби , в случай че се пречисти още повече , за което Западът твърди, че може да бъде крайната цел на Ислямската република.

Напрежението сред Съединени американски щати и Иран се възобнови, откогато президентът Доналд Тръмп извади Вашингтон от нуклеарното съглашение от 2015 година По силата на съглашението Иран ограничи програмата си за обогатяване , а в подмяна завоюва освобождение от наказания .
 Иран в най-тежката си икономическа рецесия от 40 години
Иран в най-тежката си икономическа рецесия от 40 години

Това призна президентът Рохани и хвърли виновността върху Съединени американски щати

30 тона " жълт кейк " от индустриален цех в град Ардакан в централен Иран са изпратени в оборудване за преправка на уран в Исфахан в сряда, оповестява ИРНА.

Това е вторият път, когато пратка от рудата е доставена в оборудването , което е отворено още веднъж през юни, откакто бе неактивно в продължение на девет години .

Дейността е позволена по силата на нуклеарната договорка , която разрешава на Иран да обогати урана до 3,67% (далеч под 90% за оръжия) и усилва своя ресурс от обогатен уран хексафлуорид до 300 кг .
 Иран подготвен да възобнови обогатяването на уран
Иран подготвен да възобнови обогатяването на уран

Зариф не вижда смисъл от контакти със Съединени американски щати

" Жълтият кейк " се трансформира в газ, наименуван уран хексафлуорид (UF6) преди обогатяване . Впоследствие пратката ще бъде изпратена в нуклеарното оборудване в Натанз за обогатяване.

Иранската организация за атомна сила съобщи през юни, че инсталацията за произвеждане на UF6 , суровината за машините които обогатяват уран, е още веднъж настояща и в оборудването за преправка на уран в Исфахан е доставен барел с " жълта кейк ".
 Иран твърди, че няма желание да усилва обсега на ракетите си
Иран твърди, че няма желание да усилва обсега на ракетите си

Но продължава да работи по своята сателитна технология
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР