Иран е готов да води преговори със САЩ, ако Вашингтон

...
Иран е готов да води преговори със САЩ, ако Вашингтон
Коментари Харесай

Иран е съгласен на диалог, ако няма американски санкции

" Иран е подготвен да води договаряния със Съединени американски щати, в случай че Вашингтон отстрани глобите и се откаже от " издевателството ". Това е декларирал иранският президент Хасан Рухани, осведоми Спутник.
По-рано Берлин, Париж и Лондон приканиха за разговор сред всички страни по Съвместния повсеместен проект за деяние (СВПД), заявявайки, че договорката рискува да се разпадне заради глобите на Съединени американски щати против Иран и решението на Техеран отчасти да приключи отговорностите си.
" Винаги сме подготвени за договаряния. Казвам ви в този час и този миг да се откажете от издевателството, да вдигнете глобите и да се върнете към логиката и мъдростта. Ние сме подготвени ", сподели Рухани, обръщайки се към управляващите във Вашингтон. Рухани добави, че Иран е трансформирал метода си от " стратегическото самообладание " към " реципрочни дейности " и ще отговори на всички стъпки на Вашингтон, свързани с нуклеарната договорка.
Междувременно, министърът на външните работи на Англия Джереми Хънт има ново предложение за избавяне на нуклеарното съглашение с Иран, което ще разсее и понижи напрежението в Персийския залив. Хънт ще се срещне с външните министри на Европейски Съюз в Брюксел, с цел да изрази опасенията си, че Иран ще наруши някои от своите задължения.
Напрежението се ускори откакто Обединеното кралство задържа ирански петролен танкер. В събота Хънт съобщи, че танкерът, арестуван от кралския флот по-рано този месец, може да бъде освободен, в случай че Обединеното кралство получи гаранции, че петролът, който транспортира, не е обвързван със Сирия.
На среща на министрите на външните работи през днешния ден Джереми Хънт ще работи с европейските сътрудници по договорката - Франция и Германия - с цел да насърчи Иран да се придържа към уговорките си, заяви BBC.
В взаимно изказване преди срещата Англия, Франция и Германия потвърдиха поддръжката си за договорката. В заявката се споделя още, че трите страни са " надълбоко обезпокоени " от последните събития в Персийския залив и " загрижени " за връзките сред Съединени американски щати и Иран.
" Ние имаме вяра, че е пристигнало времето да действаме отговорно и да търсим път, с цел да спрем ескалацията на напрежението и да обновим разговора. Рисковете са такива, че е належащо всички заинтригувани страни да прегледат вероятните последствия от дейностите си ", се споделя в изказването.
На 8 май 2018 година американският президент Доналд Тръмп едностранно отдръпна страната си от СВПД и наложи няколко поредни кръга на стопански наказания против Иран. Година по-късно Техеран разгласи решението си да се отдръпна отчасти от договорката и даде на другите страни по договорката - Франция, Германия, Обединеното кралство, Русия, Китай и Европейския съюз 60 дни, с цел да спасят съглашението, като улеснят износа и търговията с нефт с Иран.
На 7 юли, след приключване на крайния период, заместник-министърът на външните работи на Иран Арагчи разгласи, че страната му е подготвена да стартира да обогатява уран над 3,67% от цената, избрана в СВПД, добавяйки, че Техеран ще продължи последователно да се отхвърля от нуклеарните си задължения на всеки 60 дни.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР