Иран даде на големите сили ясно да разберат, че ще

...
Иран даде на големите сили ясно да разберат, че ще
Коментари Харесай

Иран показва оптимизъм, но не и търпение за спасяване на споразумението за ядрената програма

Иран даде на огромните сили ясно да схванат, че ще чака те да опитат да намерят противотежест на излизането на Съединени американски щати от нуклеарното съглашение от 2015 година, само че не и прекомерно дълго, съобщи ДПА.

Вчера висши дипломати от Англия, Франция, Германия, Русия, Китай и Иран се събраха във Виена на първата среща между тях, откогато на 8 май президентът Доналд Тръмп отдръпна страната си от съглашението, съобщи Българска телеграфна агенция.

Иран закупи убеденост, че съглашението може да бъде избавено, даже и макар че Вашингтон се отдръпна от него, сподели след срещата иранският заместник-министър на външните работи Абас Арагчи. Срещата беше управлявана от високопоеставения посланик от Европейски Съюз Хелга Шмид. " Сега увереността ми е по-голяма, в сравнение с беше преди срещата ", сподели той пред кореспонденти.

Арагчи добави обаче, че " до няколко седмици " Иран ще реши дали да остане в съглашението или да се отдръпна от него. Това ще стане след по-нататъшни механически диалози с огромните сили.

Иранското управление даде да се разбере, че ще продължи да съблюдава своята част от съглашението, в това число строгите ограничавания за нуклеарните действия, единствено в случай че останалите огромни сили съблюдават своята. Това значи да се дадат гаранции, че Иран ще може и отсега нататък да има настоятелен връзки с останалия свят.

Европейски Съюз задейства правни механизми, посредством които да отбрани от американски наказания европейските компании с връзки с Иран.

В добавка към това съюзът се пробва да направи по този начин, че сходни компании да не бъдат наранени и от наказания на Съединени американски щати против интернационалните банкови връзки на Техеран.

Пожелал анонимност почитан посланик от Европейски Съюз съобщи, че Техеран през вчерашния ден е бил известен, че Европа ще работи бързо, само че не безусловно толкоз бързо, колкото би се желало на Иран. " Днес доста ясно дадохме да се разбере, че има неща, които ще лишават повече време ", съобщи той.

Според формалното известие на Европейски Съюз за срещата висшите дипломати на Техеран и петте оставащи в съглашението огромни сили са разискали по какъв начин в подтекста на задаващите се американски наказания да бъдат продължени петролният експорт на Иран, неговите финансови връзки в чужбина, както и интернационалните му транспортни връзки.

Тръмп разкритикува споразмунението с Техеран с претекста, че то не е в положение да попречи на Иран да се снабди с нуклеарни бойни глави, както и че по никакъв метод не пресича районните упоритости на Техеран и неговата ракетна стратегия.

Вчера пред събралите се във Виена дипломати шефът на Международната организация за атомна сила Юкия Амано съобщи, че Иран държи нуклеарната си стратегия в сходство със съглашението от 2015 година

Високопоставеният източник от Европейски Съюз сподели, че остава известна неустановеност за това до каква степен ефикасни ще се окажат европейските старания да бъде избавено съглашението. " Бяхме доста ясни, че не можем да дадем гаранции, само че можем да създадем нужните условия за иранците да продължат да се възползват от анулацията на глобите по силата на съглашението ", сподели той.

Всички от присъстващите пратеници обаче били уверени, че решението на Тръмп е неправилно.

В известието на Европейски Съюз за срещата се споделя, че участниците в нея са нарекли нуклеарното съглашение с Иран " основен детайл " за неразпространението на нуклеарните оръжия по света и значимо дипломатическо достижение, подкрепено единомислещо от Съвета за сигурност на Организация на обединените нации.

Международният валутен фонд разгласи, че ще продължи да си сътрудничи с шефа на иранската централна банка Валиула Сейф, без значение от това, че Съединени американски щати са го сложили в листата си със глобени лица. Това заяви от своя страна иранската телевизия " Прес ", представена от ТАСС. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР