Иракското ръководство очаква да обсъди с представители на НАТО в

...
Иракското ръководство очаква да обсъди с представители на НАТО в
Коментари Харесай

Ирак ще обсъди с НАТО изтеглянето на американските войски

Иракското управление чака да разиска с представители на НАТО в Багдад нови форми на по-нататъшно военно съдействие и изтеглянето на американския контингент от страната, съобщи представителят на иракското висшо командване Абдел Карим Халаф пред РИА Новости.
Коментирайки дневния ред на идната среща, Халаф уточни, че въпросът за изтеглянето на американските войски от Ирак ще бъде разискван. " Има връзка (с настояването за евакуиране на американския контингент -бел. ред.)... Разговорът ще бъде многостранен, в това число разнообразни военни аспекти, позицията на иракското министерство на защитата, както и разнообразни типове помощ, от която се нуждае страната и която НАТО може да даде ", сподели той, представен от БГНЕС.
Халаф означи, че " има разнообразни оферти за спомагателни разновидности за съдействие " със Северноатлантическия алианс, които се възнамерява да бъдат разисквани на договарянията. Иракският боен представител акцентира, че срещата, която ще се организира в сряда вечерта, ще бъде първата в сходен формат и е част от напъните за „ насърчаване на нови връзки сред страните, основаващи се на желанието на Ирак да развива лични военни структури и организации за сигурност “. Ирак се интересува от " многоцелево съдействие с алианса, в това число военна подготовка и друга помощ ", само че " формата на съдействие с НАТО ще бъде структурирана по подобен метод, че суверенитетът на Ирак да се съблюдава ", изясни той.
От иракска страна в договарянията ще вземат участие водачът на милицията „ Ал-Хашд ал Шааби “, някогашният началник на Съвета за национална сигурност Фалех ал Фаяд, представители на Министерството на външните работи, щаба на взаимното командване на въоръжените сили и разследващите служби.
На 5 януари иракският парламент гласоподава с болшинство за евакуиране на непознатите войски от страната, както и в поддръжка на преустановяване на съдействието със силите на интернационалната коалиция за битка с терористичните групи. Тези ограничения бяха в отговор на американската интервенция в региона на интернационалното летище на Багдад, при която беше погубен иранския военачалник Касем Солеймани и заместник-началникът на иракската шиитска милиция Абу Махди ал Мухандис. Във Вашингтон те се считат за забъркани в организирането на офанзивата против американското посолство в Багдад на 31 декември 2019 г.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР